Чим корисна хурма

4 Січня 2017 10:00
Чим корисна хурма

У хурмі містяться пектинові речовини, що активно впливають на мікрофлору кишечнику й виконують скріпний ефект. Саме вони надають м’якоті в’яжучий смак. У ній також міститься багато заліза, що особливо корисне при анемії. Вживання хурми рекомендується вагітним жінкам.

Хурма виконує тонізуючу і загальзміцнювальну дію, підвищує працездатність, поліпшує апетит, заспокоює нервову систему. Вона активно живить серцевий м’яз і зміцнює серцево-судинну систему. Усе це є можливим за рахунок вмісту в плодах моноцукридів. При цьому, на відміну від випадків уживання рафінованого цукру, рівень глюкози в крові не досягає критичної позначки. Крім цього, щоденне вживання спілої м’якоті (у сезон) дозволить заповнити дефіцит органічного йоду, досить корисного для нашої щитовидної залози.

Ті люди, які змушені регулярно приймати сечогінні засоби, погодяться з тим, що вони провокують вимивання калію з організму і для заповнення його запасів потрібно пити спеціальні препарати, що містять калій. У той же час прийому додаткових ліків можна уникнути, якщо включити у свій раціон хурму, чергуючи її вживання з яблуками й абрикосами.

Цей фрукт є одним із найбагатших на вітаміни. У його склад входять: вітамін С, провітамін А, вітаміни А, P, лимонна і яблучна кислота, а також ряд інших корисних елементів.

Завдяки високому вмісту провітаміну A хурма є дуже цінним харчовим продуктом. Наявність у спілих плодах бета-каротину сприяє омолоджуванню шкіри, дозволяючи їй як можна довше залишатися м’якою і шовковистою.

У плодах хурми у високій концентрації міститься каротин, що у сполученні з вітаміном С більш ефективно поліпшує зір.

Фрукти цієї цілющої рослини рекомендують уживати якнайчастіше, оскільки групи вітамінів, що містяться в них, стимулюють імунну систему людини, дозволяючи уникнути цілого переліку захворювань. Приміром, вітамін А давно відзначається вченими як ефективний профілактичний засіб від раку, а вітаміни С і Р значно зменшують крихкість судин.

Офіційною наукою доведено, що при вживанні продуктів, що містять бета-каротин, у курців значно знижується ризик захворювання раком легенів, а за вмістом бета-каротину хурма залишає далеко позаду багато ягід і фруктів. Крім іншого, наявність у ній вітаміну С добре тонізує організм і підвищує працездатність.

Хурма багата йодом, хоча й не так, як морська капуста. Його недолік в організмі може привести до цілого ряду важких захворювань, аж до погіршення розумової діяльності. Крім цього, йод є одним з основних компонентів, що стабілізують функції імунної системи. Сам він організмом не виробляється, тому хурма може стати незамінним джерелом цього корисного елемента.

Варто відзначити також, що саме завдяки високій наявності в м’якоті плодів йоду їхнє вживання благотворно впливає на роботу щитовидної залози.

Від кашлю

При кашлі й застуді добре полоскати горло соком одного спілого плода, розведеного в 100 грамах теплої води.

Від геморою

На 10 хвилин замочуємо 12 г висушених плодів хурми в мисці з водою. Пити напій потрібно регулярно. Інший рецепт: потрібно настояти до розм’якшення у двох чашках води 12 г хурми й 50 г рису. Їжте зілля двічі на добу.

Від алергії

Необхідно подрібнити у мисці попередньо вимиті й очищені 500 г незрілих плодів хурми. Туди ж вливаємо півтора літри води, настоюємо сім днів під сонцем. Фільтруємо рідину, а м’якоть видаляємо геть. Проціджену рідину залишаємо на сонці ще на три дні, потім переливаємо в чисту баночку. Змочивши стерильний ватяний тампон у настої, наносимо засіб на ділянки шкіри, що піддані алергії, не менше чотирьох разів на добу.

Від стресу та втоми

Щоб зняти напругу, нейтралізувати наслідки стресових ситуацій і позбутися повсякденної утоми, пийте свіжий сік хурми.

Джерело: http://poradnyk.com.ua/cikavo_znaty/649-chym-korysna-khurma.html