“Дружіть з тими, хто кращий за вас!”: поради Річарда Бренсона

19 Січня 2017 17:42

Творець Virgin пояснює, яких людей потрібно шукати і до яких прагнути.

Я побудував все своє життя на тому, що оточив себе людьми, які кращі за мене. Я завжди з захопленням дивився на своїх батьків, братів і сестер і хотів якомога більше часу проводити з ними, вчитися у них, сміятися разом з ними. Це ж стосується моєї дружини, дітей, онуків і інших родичів. Але цей ж принцип діє і на роботі.

Коли я запустив свій перший бізнес, я багато чого не вмів робити, але мені вдавалося знайти людей, які це вміли. У мене не було особливих здібностей майже ні до чого, але я знав, як зацікавити людей у яких такі здібності є. Я знаходив найрозумніших бухгалтерів, найобізнаніших цінителів музики, найблискучіших пілотів – людей, які були кращі за мене. Я забезпечував їм підтримку і свободу, завдяки якій вони могли процвітати. І я вчився у них, а вони у мене. Делегування і здатність знаходити прекрасних людей – ось дві опори зростання Virgin.

Про це можна подумати і в такому ключі: спілкуйтеся з такими людьми, якими ви самі хочете стати. Як сказав коуч Джим Рон, кожна людина – це середнє між п’ятьма людьми, з якими він проводить найбільше часу. Так що якщо ви хочете бути активною людиною, багато чого домагатися, але свій час проводите з ледачими людьми, яким нічого не потрібно, ви ускладнюєте собі життя.

У тому числі тому я обожнюю спілкуватися з підприємцями. Коли я подорожую по світу і працюю з нашим фондом Virgin Unite, здійснюю візити в компанії Virgin або зустрічаюся з новими стартапами, найбільше мені подобається розпитувати підприємливих людей. І в тому числі тому так багато підприємців приїжджають до нас на острів Некер на заходи на кшталт Virgin Unite Leadership Gatherings. Коли вас оточують близькі по духу люди, які хочуть зробити щось хороше для світу, це будь-якого надихає на великі досягнення.

Безумовно, висловлювання Джима стосується закону середніх чисел. Я ніколи не вірив в середні величини. Як зауважив Тодд Роуз у своїй книзі The End of Average, “потрібно зрозуміти, що середніх людей не буває, і перестати вимірювати себе довільними одиницями, які не мають ніякої реальної основи в природі людини”. Якщо ми будемо судити про себе по нашій здатності вписуватися куди-небудь, ми ніколи не будемо виділятися. Світ складається з надзвичайних людей, тому не витрачайте час і не намагайтеся бути нормальними.

Дуже важливо спілкуватися і співіснувати з людьми, які схожі на ваш ідеал. Шукайте їх скрізь і всюди. Вибирайтеся назовні і отримуйте якомога більше вражень від світу, людей і різних країн. Якщо ви обмежуєте себе рамками своєї сім’ї, вузького кола друзів, колег по роботі, міста або навіть країни, вам не світять дійсно великі досягнення. Будь-яка людина виграє від розширення горизонтів.

Джерело: kozakorium.com