Загалом приготувати кутю не так уже й складно. Та щоб вона була справді смачною, потрібно знати кілька секретів.
Єдиного рецепту куті немає. Як приготувати смачну готувати кутю, переповідають мами і бабусі. У куті може використовуватися як пшениця, так і ячмінь або рис. Традиційно додаються мак, горіхи, родзинки, мед, цукор, варення.
1. Пшеницю для куті готують так: спочатку зерно товчуть у дерев’яній ступці, підливаючи по чайній ложці теплої води, щоб оболонка зерна повністю зруйнувалася. Потім ядра відокремлюють від полови, просіюють на вітрі і промивають. Або ж купують підготовлену для куті пшеницю в супермаркеті чи на базарі.
Варять кутю на воді з додаванням невеликої кількості солі (повірте, це суттєво впливає на покращення смаку). Якщо у звареній куті забагато рідини і слизу, її можна відкинути на сито промити холодною водою.
Якщо ж у вашому домі традиційно готують кутю не з пшениці, а з рису чи ячменю, то просто зваріть ці крупи як зазвичай, але не додавайте надто багато води – каша має вийти розсипчастою.
2. Мед для куті підходить будь-який – липовий, квітковий, гречаний – залежно від ваших уподобань. Саме смак меду задаватиме тон у куті. Однак слід пам’ятати, що розводити його можна водою не гарячішаю за 40 градусів, інакше усі корисні речовини у ньому руйнуються. Якщо ж мед вам чи комусь із ваших рідний протипоказаний через алергію, замініть його цукром.
3. Перш ніж додати до куті мак, його слід запарити крутим окропом, проварити на мінімальному вогні 5-6 хв. та залишити під кришкою до повного охолодження. Охолоджений запарений мак двічі пропустити через м’ясорубку або добре змолоти у блендері до побіління.
4. Родзинки для куті потрібно перебрати, добре вимити і ошпарити окропом. Можна залити промиті родзинки холодною водою на 20-30 хв., воду злити, а родзинки покласти в кутю.
5. Почищені ядра горіхів (для української куті найбільш традиційні волоські, однак можливі варіанти із мигдалем, кеш’ю або фундуком) найкраще подрібнювати ножем, щоб у куті вони не перетворилися на надто дрібну «кашу».
А тепер переходимо власне до рецептів різдвяної куті.
1. Кутя пшенична з медом (класична)
Інгредієнти:
1,5 склянки пшениці,
200 г меду.
Приготування:
Чисті зерна пшениці залити холодною водою на 2-3 години, зварити до готовності, зцідити рідину. Мед розвести теплою водою, залити ним зварену пшеницю.
2. Кутя пшенична з варенням
Інгредієнти:
400 г пшениці,
1 склянка ягід або фруктів з варення.
Приготування:
Пшеницю перебрати, промити і відварити у підсоленій воді до готовності, відкинути на друшляк, остудити і перемішати з ягодами або фруктами. Якщо кутя вийшла надто густа, можна додати трохи теплої води з цукром або медом.
3. Кутя пшенична з маком
Інгредієнти:
400 г пшениці,
1 склянка маку,
1/2 склянки цукру або меду.
Приготування:
Пшеницю перебрати, промити, всипати в киплячу воду, довести до кипіння, відкинути на сито, облити холодною водою, покласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння, щільно закрити кришкою і поставити в духовку, щоб упріла до м’якості. Мак промити, обдати окропом, потовкти у ступці до побіління або змолоти у блендері, додати цукор або мед, змішати з охолодженою пшеницею.
4. Кутя пшенична з маком та горіхами
Інгредієнти:
1 склянка пшениці,
100 г маку,
100 г очищених волоських горіхів,
2-3 ст. ложки меду, цукор до смаку.
Приготування:
Пшеницю перебрати, промити і відварити у підсоленій воді до готовності. Мак розтерти до утворення молочка, додати мед і добре перемішати з пшеницею. В останню чергу додати подрібнені волоські горіхи.
5. Кутя пшенична з медом, родзинками і горіхами
Інгредієнти:
200 г пшениці,
100 г родзинок,
100 г меду,
50 г очищених волоських горіхів.
Приготування:
Пшеницю перебрати, промити і відварити у підсоленій воді, відкинути на сито, промити. Перекласти в миску, полити медом, розбавленим невеликою кількістю води, змішати з товченими волоськими горіхами та підготовленими родзинками
6. Кутя з пшениці з родзинками і курагою
Інгредієнти:
250 г підготовленої пшениці,
150 г родзинок без кісточок,
150 г кураги, 100 г меду.
Приготування:
Зерна пшениці зварити до розм’якшення, але щоб вони залишалися цілими. Родзинки та курагу добре промити, залити холодною кип’яченою водою і дати набрякнути. Злити воду, відкинути на сито, курагу подрібнити. Усе з’єднати, додати мед і перемішати.Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів
7. Кутя рисова з мигдалем і родзинками
Інгредієнти:
250 г рису,
100 г мигдалю,
100 г родзинок,
кориця і цукор до смаку,
цукрова пудра.
Приготування:
Рис перебрати, промити, залити холодною водою, довести до кипіння, відкинути на друшляк і промити холодною водою. Потім рис знову залити великою кількістю холодної води і варити до готовності. Воду злити, рис охолодити. Ошпарений окропом мигдаль змолоти в блендері, додати цукор, розвести невеликою кількістю води і перемішати з рисом, потім покласти ошпарені окропом родзинки, корицю і знову перемішати. Викласти у велику тарілку і посипати цукровою пудрою.
8. Кутя з рису із сухофруктами та цукатами
Інгредієнти:
200 г рису,
200 г сухофруктів,
200 г цукатів,
100 г волоських або інших горіхів,
1 склянка цукру.
Приготування:
Рис відварити у невеликій кількості води, відкинути на сито і облити холодною кип’яченою водою. Сухофрукти залити водою, довести до кипіння, перемішати з цукром, відцідити і перемішати з рисом. Викласти в глибоку миску, покласти цукати, полити сиропом, у якому варилися сухофрукти.
9. Кутя ячмінна (перлова) з родзинками, медом та корицею
Інгредієнти:
1 склянка перловки,
1 склянка родзинок,
1 ч. ложка кориці,
100 г меду.
Приготування:
Перловку перебрати, промити, зварити у великій кількості води до готовності, відкинути на сито й остудити. Додати мед (якщо густий, розбавити теплою водою), корицю, промиті й ошпарені окропом родзинки і перемішати.
Джерело: poradnyk.com.ua