Красиво жити: 5 міст світу з найдорожчою нерухомістю

30 Січня 2017 12:36
Красиво жити: 5 міст світу з найдорожчою нерухомістю

Фото Rikki Chan

Згідно з Міжнародним рейтингом доступності житла за версією Demographia, в Китаї, Австралії та Новій Зеландії сьогодні найдорожчі квартири і будинки, якщо порівнювати їх вартість із середньостатистичними доходами громадян. Причому це стосується не тільки столиць, а й просто великих міст.

Дослідження проводиться з 2005 року. Цього разу в ньому йде мова про чотири сотні великих міст, в тому числі ─ 92 міста з населенням понад 1 млн осіб, в дев’яти країнах ─ Австралії, Канаді, Китаї (Гонконг), Ірландії, Японії, Новій Зеландії, Сінгапурі, Великобританії та США. На підставі зовнішніх індексів також проаналізовано вартість житла в Китаї та Малайзії. Для ранжирування міст використовувалися дані про вартість будинків і квартир за ІІІ квартал 2016 року.

Новаторство рейтингу полягає в тому, що він складався на основі співвідношення середньої вартості житлової нерухомості на кожному з ринків до середнього показника сукупного доходу домогосподарств у вже згадуваному місті. В результаті пальма першості по дорожнечі житла ось уже сьомий рік поспіль дістається Гонконгу. Правда, порівняно з минулим роком ціни на житло там трохи знизилися. За ним у рейтингу-2017 йде Сідней ─ за рік там ніяких змін не відбулося. А ось у Ванкувері, який зайняв третє місце, ціни на квартири зросли пропорційно до доходу громадян.

Згідно з дослідженням, найбільше зростання цін на житло порівняно з минулим роком зафіксовано в Лос-Анджелесі. Сьогодні вартість житла в цьому американському мегаполісі рівноцінна 14-місячному доходу жителя міста.

Як і минулого року, кожен з дорогих ринків характеризується політикою стримування урбанізації.

Автори рейтингу зазначають, що надмірна зарегульованість житлових ринків значно зменшила економічне зростання в Сполучених Штатах і в світі загалом. Однак для сімей із середнім і нижче середнього доходом ─ тобто для більшої частини суспільства ─ набагато комфортніші ті міста, в яких ринок нерухомості підконтрольний владі. У таких містах вартість життя, як правило, нижча. Відповідно, громадяни можуть дозволити собі користуватися більшою кількістю благ. Найдоступніше житло, згідно з рейтингом, можна знайти в Канаді, Ірландії та США.

1Гонконг, Китай

Гонконг, Китай

Уже сім років поспіль житло в Гонконзі характеризується як найнедоступніше. Тут варто зазначити, що Китай ─ досить закрита країна, тому інші міста до рейтингу не потрапили ─ через недостатню кількість даних. З 2010 року в Гонконгу зафіксовано найбільше зростання цін на житло ─ на 8,08 пункту за шкалою рейтингу. А з 2002-го, коли стосовно Гонконгу було проведено перше дослідження, до 2014 року ціни на нерухомість щодо доходу громадян тут зросли на 275%. Вартість житла в місті росте через суворий закон на використання землі.

2Сідней, Австралія

3Ванкувер, Канада

4Окленд, Нова Зеландія

5Сан-Хосе, США