Польща викупила картину да Вінчі у колекціонерів після 25 років переговорів

3 Січня 2017 09:58
Польща викупила картину Леонардо да Вінчі “Дама з горностаєм” у колекціонерів після 25 років переговорів. Фото bestfotoposter.com

Міністерство культури та національної спадщини Польщі підписало договір про купівлю картини “Дама з горностаєм” роботи Леонардо да Вінчі.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на   ZAHID.NET

Дама з горностаєм” – єдине полотно да Вінчі на території Польщі. Переговори про її купівлю велися ще з 1991 року.

Сума, яку Польща заплатила за роботу, не розголошується. Проте відомо, що на колекцію Чарторийських, де є ця картина, в бюджеті виділено 300 мільйонів злотих ($80 млн).

Крім шедевра да Вінчі, колекція містить графіку Рембрандта, малюнки Ренуара, а також безцінні для польської історії документи – близько 250 тисяч книги і рукописів.

Сім’я Чарторийських колекціонувала всі ці багатства протягом більше 200 років.

Раніше йшлося про те, що французький інженер Паскаль Котте, використавши нову техніку світлового дослідження, з’ясував, що картина Леонардо да Вінчі “Дама з горностаєм” не завжди була такою, якою всі знають її зараз.

На полотні зображено Чечилію Геллерані, коханку герцога Мілана. На руках у жінки білий горностай.

Проте виявляється, що цій остаточній версії портрету передували дві попередні. Незмінним залишилося лице, зачіска та прикраси пані. Проте змінилася сукня та положення рук. Горностай з’явився не одразу та мав інше хутро.

Джерело: Українська правда.Життя