Прогулянка по площі Андрія Первозванного і алеї Героїв Крут в Києві

16 Січня 2017 09:00

Тут ми дізнаємося легенду про князя Аскольда

<p style="text-align: justify;"><span id="result_box" lang="uk"><span>Бронзовий</span> <span>монумент</span><span>,</span> <span>присвячений</span> <span>загиблим</span> <span>льотчикам</span> <span>Другої світової</span> <span>війни</span></span></p>
Бронзовий монумент, присвячений загиблим льотчикам Другої світової війни. Автор фото: Анатолiй Бойко, “Сегодня”

Місце поховання Аскольда і діючий храм

Площа Андрія Первозванного, поруч з Аскольдовою могилою, кияни багато століть називали Угорським урочищем, оскільки в стародавні часи тут пройшло плем’я угрів. І тільки в 2001 році площі біля могили привласнили сучасну назву. За переказами, тут похований Аскольд, якого вбив князь Олег в 882 році за самозванне присвоєння з Діром княжих повноважень в стародавньому Києві.

boy_7357_9206808

Над могилою Аскольда була побудована дерев’яна церква, але простояла недовго. У 1810 році за проектом архітектора Андрія Меленського зведено муровану церкву – ротонду, яку за радянської влади перетворили в парковий павільйон.

boy_7363_9206809

Зараз споруда відновлена і там діє храм. На деревах навколо неї можна знайти безліч прикріплених ікон.

5_15

Апостол Андрій з босими ногами

Поруч з Аскольдовою могилою, на перетині Паркової дороги та алеї Героїв Крут, ось уже 17 років городяни можуть милуватися величезною скульптурою святому апостолу Андрію Первозванному, який, за переказами, поширив православну віру на всю Київську Русь. Апостол побував на київських кручах, освятив їх і встановив хрест. Пам’ятник виготовлений із цільного гранітного блоку білого кольору, який привезли з Уманського кар’єра. Постамент у верхній частині стилізований під хмари, що підкреслює святість апостола.

boy_7341_9206810

До речі, сам святий зображений з бородою, босоногим і з посохом в руках. Автор монумента – відомий київський скульптор Валерій Швецов. Поруч встановлений великий камінь, де написаний уривок з легендарної “Повісті временних літ” Нестора Літописця, де передрікає створення могутнього міста Києва, в якому побудують багато церков.

Біла 18-метрова каплиця і хрест

Через дорогу від пам’ятника апостолу Андрію Первозванному знаходиться зведена в його честь каплиця. Святиня білого кольору побудована на честь 2000-річчя Різдва Христового в стилі українського бароко і має висоту 18 метрів.

boy_7325_9206811

Зовні храм прикрашений зображеннями різних святих – ікони каплиці виконані в техніці керамічного живопису. У ньому постійно проводяться вечірні богослужіння. У декількох метрах від каплиці встановлено величезний хрест з розп’яттям.

boy_7328_9206812

А ще там можна помилуватися незвичайним пам’ятним знаком у вигляді кулі з хрестом верху, зробленим з бронзи. До речі, городяни подейкують, що територія навколо каплиці має особливу енергетику, і, прогулявшись поруч, можна знайти відповіді на найскладніші питання, які мучать людей. Згідно з міською легендою, підказки дає саме апостол Андрій.

Бронзовий і сумний командир “Маестро”

Піднявшись кілька десятків метрів по алеї Героїв Крут, можна побачити бронзовий монумент, присвячений льотчикам Другої світової війни, які загинули під час визволення України. На ньому зображений легендарний український актор Леонід Биков, який зіграв роль командира “співаючої” ескадрильї Олексія Титаренка, на прізвисько Маестро в фільмі “В бой идут одни “старики”. Леонід Федорович, який сидить на крилі літака, виглядає трохи сумним.

boy_7390_9206813

Біля монумента завжди покладають квіти, навіть взимку. Городяни цей військовий пам’ятний знак називають по-особливому “Льонечка” – на честь талановитого актора Бикова, який загинув в автокатастрофі неподалік від столиці (38 років тому). Встановлено пам’ятник в 2001 році, напередодні 58-ї річниці визволення Києва від фашистських військ. Автори скульптори – Володимир Щур і Віталій Сивко.

Душі померлих від голоду і дівчинка

На алеї Героїв Крут відкривається мальовничий вид на Лівий берег Києва і Києво-Печерську лавру, а ще кидається в очі “Меморіал пам’яті жертв голодомору”, який зведений у вигляді свічки пам’яті поруч з парком Слави за проектом народного художника України Анатолія Гайдамаки. Меморіальний комплекс заввишки 32 метри зроблений з бетону. Він присвячений голодомору 1932-1933 років. Архітектура пам’ятника голодомору незвичайна – висічені в ній віконця-хрести символізують душі українців, померлих від голоду.

boy_7395_9206814

Всередині споруди облаштували музей, де показують історичні фільми про голодомор, а також встановлено дзвін, в який може вдарити кожен, хто втратив своїх рідних під час голодомору. Перед центральним входом до меморіалу встановлено скульптурну композицію ангелів і невелика бронзова статуя худенькою дівчинки, яка притискає до своїх грудей п’ять колосків пшениці. Саме сюди несуть колоски всі президенти України в День пам’яті жертв голодомору. Скульптор створив монумент саме з колоссям невипадково – вони як нагадування про закон “про п’ять колосків”, за розкрадання яких з колгоспного поля закон передбачав розстріл з конфіскацією майна.

Фото: Анатолій Бойко

Джерело: http://kiev-ukr.segodnya.ua