П’ять небанальних інгредієнтів, які зроблять плов фантастичним

5 Січня 2017 13:01
Основою плову може бути не тільки м'ясо

© Unsplash

Основою плову може бути не тільки м’ясо

Плов – ситна і популярна в усьому світі страва, рецепт якої виник у східних країнах ще до нашої ери. Рецептів приготування плову існує тисячі. Зазвичай він готується з рису і м’яса, однак бувають і винятки.

1 грудня 2016 року узбецький і таджицький варіанти плову були внесені до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Редакція НВ Style представляє п’ять нестандартних і смачних інгредієнтів, з якими ваш плов вийде ідеальним.

Мідії


© Pixabay

© Pixabay

Основою для плову може бути не тільки м’ясо, але й морепродукти. Плов з мідіями – це незвично, але дуже апетитно. Мідії додадуть плову ніжності, і така страва обов’язково стане родзинкою святкового столу і здивує ваших гостей.

Для приготування плову з мідій вам знадобляться:

  • Довгозерний рис – 200 г
  • Мідії в раковинах – 500 г
  • Помідор – 2 шт
  • Морква – 2 шт
  • Болгарський перець – 1 шт
  • Цибуля – 2 шт
  • Часник – 1 головка
  • Рослинна олія і пряжене масло – 2 ст. ложки
  • Рибний бульйон – 150 мл
  • Петрушка або інша зелень за смаком
  • Сіль, перець та інші спеції за смаком

Щоб приготувати плов з мідій, розігрійте в каструлі або чаші мультиварки два види олії, потім додайте нарізані соломкою овочі: цибулю, перець і моркву. Поки овочі смажаться, натріть на тертці помідори і додайте отриману масу до овочів. Потім додайте спеції і перемішайте. Трохи протушивши овочі, всипте в каструлю рис.

Наступний етап приготування – додавання очищених і вимитих мідій. Рис з мідіями і овочами слід залити гарячим рибним бульйоном, після чого додати подрібнений часник, посолити і поперчити плов. Усі інгредієнти додані, залишається повільно томити плов на середньому вогні до повної готовності рису.

Мідії можна використовувати і заморожені без раковин. Перед приготуванням їх потрібно розморозити.

Червона риба


© Pixabay

© Pixabay

Рибний плов може як прикрасити святковий стіл, так і стати прекрасною частиною пісного меню. Для приготування такого плову потрібно взяти шматочок сьомги або іншої червоної риби, улюблені овочі, спеції і, звичайно, рис.

Інгредієнти:

  • Червона риба – 200-300 г
  • Рис – 200 г
  • Цибуля, морква, червоний перець – по 1 шт
  • Рослинна олія – 1 ст. ложка
  • Сіль, перець, спеції за смаком

Промийте рис і наріжте овочі соломкою або кубиками. На пательні розігрійте олію й обсмажте на ній шматочки риби. Для її готовності знадобиться всього декілька хвилин. Готову рибу перекладіть на тарілку і посипте спеціями.

Візьміть каструлю й обсмажте в ній овочі, постійно помішуючи. Через 7-10 хвилин додайте рис і перемішайте. Налийте сюди дві-три склянки окропу і на маленькому вогні доведіть рис до готовності, посоливши і поперчивши плов. Коли вода вбереться, покладіть в ємність рибу і варіть плов ще п’ять хвилин. Перед подачею акуратно перемішайте плов, намагаючись не зіпсувати форму риби.

Куряча печінка


Ще один нестандартний рецепт плову, для приготування якого знадобляться такі продукти:

  • Рис – 200 г
  • Куряча печінка – 250 г
  • Цибуля – 1 шт
  • Рослинна олія і вершкове масло – по 1 ст. ложці
  • Сіль, перець і спеції за смаком

Щоб приготувати такий плов, наріжте на невеликі шматочки печінку. Розігрійте в каструлі вершкове масло і рослинну олію, підсмажте цибулю до золотистого кольору. Потім додайте до цибулі попередньо підготовану печінку і смажте близько двох-трьох хвилин до рум’яної скоринки. Посоліть і поперчіть печінку. Тепер додайте промитий рис і акуратно перемішайте страву. Залийте плов киплячою водою так, щоб вона трохи покривала рис. Варіть плов на маленькому вогні до готовності рису. При бажанні ви можете додати в рецепт будь-які овочі.

Гарбуз


© Unsplash

© Unsplash

Чудовий варіант вегетаріанського плову – плов з гарбузом і сухофруктами.

Для приготування такого плову потрібні:

  • Рис – 200-300 г
  • Гарбуз – 200 г
  • Цибуля – 1 шт
  • Морква – 2 шт
  • Курага, родзинки – по 100-150 г
  • Рослинна олія – 2 ст. ложки
  • Сіль, перець, спеції за смаком

Щоб приготувати плов, промийте рис. Потім налийте в каструлю олію. Коли вона розігріється, почніть обсмажувати подрібнену цибулю, моркву і кубики м’якоті гарбуза. Залийте ємність склянкою киплячої води, додайте сіль і спеції. Додайте в майбутній плов промиті родзинки і курагу. Потім додайте промитий рис. Варіть плов, поки рис повністю не вбере воду

Яблука


© Unsplash

© Unsplash

Плов може бути не лише солоним, але й солодким. Всім, хто ще не пробував таку варіацію плову, варто оцінити його смак. Яблука додадуть такому плову приємну кислинку.

Інгредієнти для солодкого плову:

  • Рис – 200-300 г
  • Яблуко – 2 шт
  • Родзинки – 100 г
  • Кешью або інші горіхи – 50 г
  • Гвоздика, кориця, кардамон за смаком
  • Рослинна олія – 2 ст. ложки
  • Цукор – 200 г

Готувати солодкий плов з яблуками слід так: для початку, засипавши в 200 мл води цукор, зваріть цукровий сироп. Потім промийте рис і очистіть яблука від шкірки і серцевини. Наріжте яблука кубиками. Промиті родзинки змішайте з подрібненими горіхами.

На розігрітій олії обсмажте в каструлі гвоздику, корицю і кардамон. Через 2-3 хвилини всипте рис і все перемішайте. Залийте рис склянкою кип’яченої води і варіть близько 10 хвилин. На половині готовності рису додайте в каструлю яблука, родзинки і горіхи. Полийте плов цукровим сиропом і варіть до повної готовності рису.

Джерело: НВ