Розпочалася виставка “Костянтин Роготченко. Міфологія лінії” у МЦ “Шоколадний будинок”

11 Січня 2017 13:00

Роготченко Костянтин Олексійович народився у Києві 1989 року у родині художників та мистецтвознавців. Навчання у Польській гімназії поєднував з штудіюванням малюнку у приватних школах Миколи Шкарапути та Анатолія Твердого.


2012 року закінчує Київський Університет технології та дизайну за спеціальністю Художник графічного дизайну. Під час навчання в Університеті стає членом Молодіжного об»єднання АРТ РУХ. 2006 рік.

Дві групові виставки, два каталоги і, що найголовніше, розуміння кожного з членів гурту своєї дороги у мистецтві. Костя Роготченко уже тоді вирізнявся від інших бажанням виразити свої почуття у пейзажі. Пейзаж – жанр, що був  розвинений  в Україні від межі 19  століття і дав світові геніїв вітчизняної образотворчості  Шевченка, Штерберга, Левченка, Шовкуненка,  Глущенка до межі століть 20 та 21 практично виродився. Пейзажом заробляли гроші на Андріївському узвозі, а виставлені на продаж картинки від кольорових фото практично не відрізнялися.

Костянтин Роготченко поставив собі за мету оволодіти секретами пейзажного жанру не лише у змалюванні природи, а у тонких відтінках почуттєвого настрою, передачі емоційного поля. Оволодіти майстерністю передачі стану природи, помноженої на стан душі митцеві вдалося не одразу. Сотні натурних олівцевих, акварельних, гуашевих замальовок. Клаузура – короткострокове завдання, яке митець ставив сам собі, перетворилася у Костянтина  у стильову ознаку його творчості. Зафіксувати природнє явище, яке у цей момент відповідає твоєму внутрішньому світу – завдання, яке повсякчас намагається виконати майстер. Пейзажі натурні, уявні, придумані, сфантазовані переплітаються в образ і з’являються в живописі Костянтина Роготченка. Почуттєвий сектор – від  ідилії до тривоги

Улюблений митець Костянтина – Анатолій Криволап – сучасний геній українського пейзажу. Головна мета – не бути на нього подібним і не потрапити під його могутнє поле.  Але схоже, що молодий митець іде своїм шляхом. Він вдячний вчителям з фаху – І. Єлісеєву та Є.Гулі. І, звичайно, хоче їх випередити. Цілком вірогідно, що так і станеться. У майбутньому.

2013 року малюнок вугіллям  Костянтина Роготченко «Вітер» був удостоєний дипломом найпрестижнішого в Україні графічного мистецького дійства – виставки конкурсу імені Георгія Якутовича.

Джерело:http://prostir.museum/ua/event/5303