Український учений розробив водневий акумулятор для найсучасніших авто

8 Січня 2017 15:28

Український вчений розробив водневий акумулятор, який може використовуватися в автомобілях нового покоління — машинах, в бак яких заливається вода. Водень є екологічно чистим паливом і може зменшити залежність від традиційних видів палива, зокрема, і бензину.

Винахідником водневого акумулятора став інженер інституту металофізики ім. Г. Курдюмова к.т.н. Володимир Дехтяренко. Фото: gazeta.dt.ua

Винахідником водневого акумулятора став інженер інституту металофізики ім. Г. Курдюмова к.т.н. Володимир Дехтяренко. Водень — це відновне джерело енергії, і технології його зберігання будуть завжди актуальні, повідомляє «Дзеркало тижня».

Для отримання водню використовують звичайну воду, яку піддають розкладанню електролізом або іншими методами. Коли водень спалюється (не виділяючи в атмосферу небезпечних речовин, на відміну від бензину і т.п.), знову утворюється вода. Створені на сьогодні двигуни не дозволяють замкнути цей цикл, в ході якого воду, що виходить, можна було б знову подавати в двигун, але в майбутньому це стане можливо. На нашій планеті води достатньо, отже і запасів водню вистачить на тисячі років, каже вчений.

Ще кілька переваг водневого виду палива:

• не токсичність (у порівнянні з бензином);

• мала ймовірність самовільного займання (запалюється при t +500 ° C);

• велика швидкість горіння і розподілу полум’я в повітрі.

Водневий акумулятор побудований на основі металу або композиту, всередині нього міститься водень. Як говорить молодий вчений, запасати водень в металах не тільки безпечніше, але й набагато ефективніше. Якщо водень високої якості (чистий), то метал деградує значно повільніше і витримує близько 5 тис. циклів скачування-накачування.

Інженери всього світу працюють з воднем близько 100 років, але авто, яке могло б їздити на цьому паливі, було створене відносно недавно. І зараз вже створено третє покоління автомобілів, в яких вода розділяється на водень і кисень. Відповідно, зросла і ціна таких машин. Наприклад, в Японії авто з водневим акумулятором коштує $60 тис., 1/4 з яких компенсується державою в рамках програми зі збереження довкілля. Але на такому автомобілі далеко не заїдеш: максимум в радіусі 200 км. І якщо не буде налагоджена необхідна інфраструктура, ці машини не стануть популярними.

За свою розробку, яку відзначили як винахід року, Володимир отримав нагороду на конкурсі молодих вчених «Science — Society — Personality». Але, на жаль, в найближчі тридцять років в Україні навряд чи слід чекати «водневої революції», говорить учений. Причина проста і відома: фірми і заводи не зацікавлені змінювати відпрацьовану технологію видобутку та переробки невідновних джерел енергії.

Джерело: http://www.epochtimes.com.ua/novyny/ukrayinskyy-uchenyy-rozrobyv-vodnevyy-akumulyator-dlya-naysuchasnishyh-avto-123737