Вікенд киянина на Різдво

6 Січня 2017 10:37
Вікенд киянина на Різдво

Різдво – сімейне свято. Проте, саме на ці дні у столиці відбуватиметься багато цікавих заходів, які відтворюватимуть давні традиції, і де можна буде відчути дух Різдва. Крім того, з концерти і ярмарки вируватимуть  на всіх центральних локаціях міста – на Хрещатику, Контрактовій та Спортивній площі, у Маріїнському парку та парку Шевченка. А музеї та галереї Києва запрошують на тематичні експозиції, присвячені зимі, Новому року та Різдву.
Субота, 7 січня

Різдвяна хода

У Києві відбудеться Різдвяна хода із традиційними зірками. Фольклорні колективи, колядницькі гурти, хори та всі охочі кияни рушать з Софіївської площі, пройдуть через Національну оперу України, Хрещатик, Майдан Незалежності, Михайлівську площу і через Володимирський проїзд повернеться на Софіївську площу. Після завершення ходи на Софіївській площі відбудеться спільне колядування та різдвяний концерт за участі фольклорних гуртів Божичі, Володар, Роксоланія, Многая літа, ансамблю старовинної музики “Хорея козацька”, дитячих гуртів Орелі та Райгородок, автентичних гуртів с.Фасова та с.Горошків Київської області, вертеп у виконанні театру “Міст”, театралізоване дійство за виставою “Райське діло” у виконанні акторів Національного академічного драматичного театру ім.Івана Франка. Концерт триватиме з 13:30 до 17:30.

Коли: о 12:00

Де: Софійська площа

Вхід вільний


Різдво над Дніпром

Улюблена літня локація для киян – Співоче поле запрошує на родинне свято  “Різдво над Дніпром”. Організовує його  “Країна мрій” з різдвяним ярмарком, народними гуляннями, вертепом, виступами художніх колективів та колядниками. Зокрема, самобутній гурт Joryj Kłoc зі Львова обіцяє здивувати «Українським обрядовиим хіп-хоп дайбоже-етно-чортом», а фольк-бенд “Бурдон” представить репертуар з традиційних мелодій, ритуальних пісень, давніх балад та жвавих танців. Родзинкою фестивалю стануть виступи ILLARIA, ДІЛЯ та ТНМК.

Коли: 11:00 до 23:00

Де:  Співоче поле

Вартість:  для дорослих – 30 грн, для дітей – безкоштовно.


Різдво у Феофанії

Киян щиро запрошують на святкування Різдва Христового у парку “Феофанія”. Ви зможете там потрапити на справжнісіньке народне гуляння: із хороводами, піснями і танцями.  Чарівні дівчата із народного колективу “Берегиня” співатимуть  святкові пісні. Ангели-аніматори будуть грати із дітками на свіжому повітрі, а у Творчій Хатинці малеча зможе відвідати різноманітні творчі майстер-класи. А після активного відпочинку ми запрошуємо вас пригоститись смачними стравами у наших кафе під відкритим небом. Ми приготуємо для вас найрізноманітніші страви на найвибагливіший смак: страви-гриль, страви вегетеріанської кухні, українські та європейські страви, меню спеціально для дітей.

Коли: з 13:00

Де: парк “Феофанія”

Вхід на свято вільний, вхід у парк: 20 грн.


“Козацька Коляда”

Козаки «Мамаєвої Слободи» щиро запрошують киян на справжнє  родинне Різдвяне дійство – «Козацька Коляда»! На майдані козацької Слободи для Вас колядуватимуть фольклорні колективи та народні гурти «Рожаниця», «Терлич-трава», «Панночка-козачка», «Добривечір», а також всі охочі колядницькі ватаги, які на той час трапляться. Також на Вас чекає: різдвяна шопка; різдвяні розваги для дітей та дорослих;  майстер-класи від народних майстрів;  катання на запряжених кіньми санях чи возі, або ж верхи на коні спільно з козаками. На майдані, на відкритому вогні, слобідські господині жаритимуть та паритимуть усіляку всячину, а також готуватимуть для Вас старовинний щляхетський гарячий хмільний напій «Мусулєс» (глінтвейн), або ж козацький трав‘яний чай «Гербата». Також ви зможете продегустувати традиційні хмільні українські напої козацької доби (вишняк, слив’янку, дулівку, медовуху та варенуху)))

Коли: з 11:00

Де: Мамаєва Слобода, М. Донця,2 (Відрадний)

Вартість: 50 грн, школярі, студенти, пенсіонери – 35 грн.


НЕДІЛЯ, 8 грудня

Колядки в мерії

У неділю киян запрошують до… Київради з дітьми та святково вбраних відроджувати традиції нашої столиці.  Для вас: майстер-клас колядування-щедрування, вертеп та традиційні українські танці.  У програмі: майстер-клас колядування-щедрування від Валерія Гладунця, Сокиринський вертеп під проводом Тараса Компаніченка у супроводі гурту «Хорея Козацька»; традиційні українські танці, грає гурт «Варйон»; майстер-класи з виготовлення дідухів, майстер-класи з колядок, щедрівок, засівальних пісень та ігри для дітей. Вечір лаштовують за підтримки Київської міської організації ВО «Свобода», за участі Об’єднання українок «Яворина». Організатор МО «Глечик»
Різдвяне пригощення.
Коли: о 17:00.

Де: колонна зала Київради, вул. Хрещатик, 36.
Вхід вільний.


Колядки на Теремках

Киян запрошують на концерт різдвяних колядок у виконанні Молодіжного камерного хору.   Регент – Nazariy Tarasenko Репертуар складено на основі традиційних українських колядок, обробки яких написали класичні та сучасні композитори: Ол. Кошиць, Ол. Тарасенко, В. Грицишин, О. Юнек та Б. Сегін.

Коли: з 19:00 по 20:00

Де: Спасо-Преображенський собор

Вхід вільний


У пошуках Різдвяного дива

Національний Музей Історії України запрошує на пошуки Різдвяного дива – це дитяча  музейна програма до новорічного циклу свят, учасники якої помандрують у часі, дізнаючись про цікавинки святкування дня св.Миколая, Різдва, Нового року, Водохреща на території сучасної України, візьмуть участь в іграх та співах, майстер-класах та інтерактивах, а наприкінці отримають солодкі сюрпризи та подарунки.

Коли:  о 14:00.

Де:  вул. Володимирська, 2

Вартість дитячої програми – 100 грн, а тривалість разом з майстер-класом – 2 год 30 хв.


Тихі віршики на зиму

І так воно солодко пахне, що ух –
Ялинка, родзинки, і сіно, й дідух!

Киян у яких є маленькі дітки або просто щире і дитяче сприйняття світу запрошують читати віршики.  “Цієї гарної святкової неділі запрошуємо дітлахів та батьків слухати “Теплі віршики на зиму” Marjana Savka. А може й спробуємо вивчити одненький!, – зазначають господарі Книгарні-кав’ярні “Моя книжкова полиця”.

Коли: з 12:00 по 12:45

Де: Пушкінська, 7

Вхід вільний.


ПОНЕДІЛОК, 9 січня

День народження Сергія Параджанова

Якось у Києві Сергій Параджанов йшов вулицею і запрошував людей, що він зустрічав їх, на свій День народження. Тож 9 січня – у День народження Сергія в його маленьку квартиру прийшло понад 100 гостей. Тоді за допомогою сусідів Параджанов застелив килимами сходи під’їзду і розсадив гостей за столи, що стояли з першого по п’ятий поверхи будинку. Весь під’їзд перетворився на театральну сцену де Параджанов був і головним актором, і художником, і режисером одночасно. 9 січня 2017 року в музеї-квартирі іншого геніального київського грузина, друга Параджанова – Івана Кавалерідзе, зберуться поціновувачі таланту великого режисера щоб відсвяткувати день його народження та започаткувати нову мистецьку традицію
Коли: з 13:00 по 20:00

Де: Андріївський узвіз, 21

Джерело: http://vechirniykiev.com.ua/news/kudy-u-kyyevi-pity-na-rizdvo