Віртуальне бюро знахідок: кияни просять знайти причіп-кав’ярню, повертають загублені паспорти і навіть тварин

13 Січня 2017 12:06

За рік жителі Києва та області подали на сайт 971 оголошення про втрати і повідомили про 209 знахідок

<p style="text-align: justify;">Кияни шукають власників знахідок</p>
Кияни шукають власників знахідок

Рік тому в столиці запрацювало перше онлайн-бюро знахідок – verni.com.ua. На цьому ресурсі, який є всеукраїнським, кожен може розмістити своє оголошення про знахідку, втрату або крадіжку. За словами Олександра Крутова, онлайн-творця бюро знахідок, його праця не була марною. Завдяки його сайту 30 загублених речей вже повернулися до своїх законних господарів.

ЗНАХОДЯТЬ І ГУБЛЯТЬ. Тільки за рік жителі Києва та області подали на сайт 971 оголошення про втрати і повідомили про 209 знахідок (див. інфографіку). З цінних втрат – натільний хрестик і обручку, а зі знахідок – золоті сережки і срібний браслет.

.jpg_32

“Всього за рік законним господарям було повернуто 30 загублених речей. Можливо, це й небагато, але все ж людям приємно отримати свої речі назад, вже ні на що не сподіваючись”, – говорить Крутов. Наприклад, знайшлися господарі забутої в таксі шапки, загубленого в маршрутці гаманця і навіть цуценя, що загубилося в Куренівському парку.

А ось господар пакета з великою сумою грошей, який Олександр виявив рік тому на тротуарі на Подолі і який підштовхнув його до створення бюро знахідок, досі не з’явився. “Можливо, він просто не побачив оголошення про те, що його загублені кошти були знайдені. Ці гроші я потроху витрачаю на підтримку сайту, але якщо власник з’явиться, поверну йому всю суму, до копійки”, – запевняє Крутов.

РЕСУРС. За рік сайт бюро знахідок модернізували. Наприклад, з’явився новий розділ “Викрадення”. Зараз в ньому – 13 оголошень про пропажу автомобілів, одного причепа-кав’ярні і навіть катеру.

“Почали надходити оголошення про викрадені авто, і для зручності користувачів ми винесли їх до окремого розділу. Щоправда, поки що жодного авто повернуто не було”, – говорить Крутов. Було введено і захист від шахраїв, які видають себе не тільки за тих, хто загубив, а й за тих, хто нібито знайшов річ. “Тепер ми не публікуємо останні три цифри номера мобільних авторів оголошень, щоб захистити їх від шахраїв. Якщо людина знайшла річ, то вона повинна написати в коментарях до оголошення свою контактну адресу і відповісти на контрольні запитання про знахідку, які автор поставив в своєму оголошенні. Планується допрацювати опцію пошуку на сайті, щоб користувачі могли за заданими словами знаходити оголошення про втрату саме в містах, що їх цікавлять. Також додамо перелік усіх населених пунктів України”, – пояснює Олександр і додає, що в планах перетворити сайт на єдиний безкоштовний портал. Але для цього потрібно спонсорська підтримка від користувачів сайту.

Джерело:  Сегодня