Виявляється, досі Музей-вагон злуки УНР та ЗУНР – поза увагою держави

23 Січня 2017 15:03

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» та Національна бібліотека України для дітей в День соборності – 22 січня – провели просвітницьку акцію для київських школярів – повезли їх на екскурсію в історичне місце — Музей-вагон злуки УНР та ЗУНР, що стоїть на залізничній станції Фастів.

Вагон-пам’ятник на станції Фастів (ПЗЗ) встановлений на початку 2000-х років між шляхами, що ведуть на Козятин та Білу Церкву, як пам’ятник, що нагадує про те, що саме тут — на шляху до Києва — в грудні 1918 р. зупинився потяг, де політичні діячі підписали попередній текст Договору про об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

Передвступний договір підписали: із боку ЗУНР – Льогін Цегельський (секретар внутрішніх справ) і Дмитро Левицький (голова секретаріату й секретар фінансів ЗУНР), від УНР –  Володимир Винниченко, Панас Андрієвський, Федір Швець і Симон Петлюра. Із цим документом ЗУНР заявила про свій намір «увійти з усією територією й населенням, як складова частина державної цілості, в Українську Державну Республіку», а УНР зі свого боку – «прийняти всю територію й населення Західноукраїнської Республіки як складову частину державної цілості в Українську Народну Республіку». Після підписання Договір ратифікували в Станіславові (Івано-Франківськ), а проголосили 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві. Саме цього дня ми відзначаємо День Соборності України.

«Парадоксальність ситуації полягає в тому, що даний унікальний для історії України музей виявився непотрібним державі! Тобто, за роки незалежності ані Південно-Західна залізниця, ані місцева влада Фастова, ані влада Київщини з незрозумілих мені причин не узаконила існування цього музею та не виділила жодної копійки на його утримання!», — зауважив лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко.  

Тобто, на сьогодні цей Музей-вагон державного значення, що має унікальну експозицію, діє як суто громадський проект на кошти патріотично налаштованих людей!

«Для того, щоб музей перезимував та мав можливість проводити екскурсії, ми подарували йому обігрівач. А щодо питання з отримання ним відповідного правового статусу і допомоги держави, то буду вимагати від обласної та місцевої влади нарешті взяти під свою опіку цей історичний музей», — зазначив М. Томенко.

Подаємо кілька фото з події:

«Рідна країна»