Як зміниться київський музей історії України: чекають на повернення скіфського золота і роблять ремонт (фото)

26 Січня 2017 14:13

У музеї під експозицію вирішили віддати останній четвертий поверх – близько 900 кв. м

У Нацмузеї історії України (вул. Володимирська, 2) готуються прийняти скіфське золото, яке повертають до України з Нідерландів. Нагадаємо, Окружний суд Амстердама в грудні минулого року ухвалив повернути Україні експонати виставки “Крим: золото і таємниці Чорного моря”, привезені на виставку до музею Алларда Пірсона з музеїв Криму ще до окупації півострова Росією. І якщо з кримського боку апеляцію не подаватимуть, експерти прогнозують, що до кінця 2017 року колекція повернеться до України.

У НАДІЇ НА РЕМОНТ. “Після повернення колекції до України є наміри виставити її в музеї історії України”, – повідомили “Сегодня” в Мінкультури. У музеї під експозицію вирішили віддати останній четвертий поверх (близько 900 кв. м), де зараз знаходиться дві виставкові зали. “Для того щоб виставити цю колекцію – а це 565 експонатів (2111 одиниць), – необхідно провести косметичний ремонт приміщень і капремонт даху; він в аварійному стані. Ремонт горища вкрай необхідний, адже це – безпека колекції. Влітку дах сильно нагрівається, потрібно встановити сучасну систему клімат-контролю”, – сказала “Сегодня” гендиректор музею Тетяна Сосновська.

ayar4645_1__

Місце для золота. На четвертому поверсі музею зараз виставлені збройові експонати. Фото: А. Яремчук 

Піднявшись на дах музею, “Сегодня” переконалася, що капремонт дійсно необхідний: місцями перекриття проржавіло, потрібно міняти і дерев’яні конструкції.

Для проведення експертизи і розробки проектно-кошторисної документації будівлі необхідно 700-800 тис. грн, а на ремонт четвертого поверху і даху – 3,5-4 млн грн. Тут планують збільшити кількість виставкових залів, обладнати мансарду і оглядовий майданчик з видом на Поділ.

ayar4717_1__

Горище. Після капремонту тут можуть з’явитися виставкові зали. Фото: А. Яремчук

“Експерти запевнили, що фундамент музею настільки міцний, що частину даху можна підняти на півметра з тильного боку. Фасад музею залишиться без змін. У перспективі це дасть можливість добудувати додатковий п’ятий поверх (це обійдеться в 25-28 млн грн), адже в фондах музею знаходиться близько 800 тисяч експонатів, а експонується лише 5-7%”, – пояснив нам заступник гендиректора Сергій Батрук.

ayar4671_1__
На даху. Хочуть облаштувати мансарду з видом на Поділ. Фото: А. Яремчук

Реалізувати ідею музейники зможуть, якщо дозволить влада. Будівля – пам’ятка архітектури, вона побудована 1937 року. Для безпечної експозиції скіфського золота планують збільшити кількість охорони. У залі постійно перебуватимуть один-два співробітника держохорони, а до кожної вітрини підведуть охоронну систему. До речі, незважаючи на те, що колекцію називають “Скіфським золотом”, власне золотих виробів в ній не так багато – близько 30%. “Всі предмети з скіфського періоду, крім золотих прикрас, там є дерев’яні шкатулки ручної роботи, предмети з заліза. Деякі вироби інкрустовані камінням. У колекції є навіть мармурові колони надгробків”, – розповіли в музеї.

Джерело:  kiev-ukr.segodnya.ua