10 лютого: це цікаво знати

10 Лютого 2017 08:00

4

Чудний наш народ – і сильний, і сумний… Мав героїв – і ніхто їх не знав… Усе життя любив волю – і все життя жив рабом… Утворив багатство пісні – і сам її не знає…
 В.Винниченко

За церковним календарем 10 лютого вшановують преподобного Єфрема Сиріна, преподобного Єфрема Печерського – єпископа Переяславського, преподобного Палладія пустельника, преподобного Ісаака Сиріна – єпископа Ніневійського, Суморинську-Тотемськуікону Божої Матері.

У народі цей день називали Єфрем Вітродуй. Люди боялись вітру 10 лютого, оскільки він передвіщав сире, холодне літо. Тому і говорили: «Не до добра літнього Єфремів вітер». Ще до нас дійшли спостереження за снігом: якщо нічний сніг залишиться на гілках дерев, то й на землі не розтане.

Іменинниками 10 лютого є:
Феодосій, Юхим, Георгій, Єфрем, Ісак, Володимир

10 лютого народились:

1773 – Василь Каразін, український вчений, винахідник, громадський діяч. Засновник першого у східній Україні Харківського університету, автор численних відкриттів в галузі органічної та неорганічної хімії.
«Блаженний вже стократно, якщо випадок дав можливість зробити бодай найменше добро люб’язній моїй Україні…» (Василь Каразін)

1928 – Георгій Малаков, український графік (серії «Київ. 1941—1945», «Київ у грізний час», «Завойовники морів» та ін.).

1929 — Роберт Клявін (Візиренко), український артист балету, балетмейстр, педагог. Партії: Степан («Лілея»), Лукаш («Лісова пісня»). Ролі у фільмах «Лілея», «Летючий корабель», «Будні карного розшуку».

Події 10 лютого в Україні:

1810 — відбулося урочисте відкриття Одеської опери.
1995 — під час випробувального польоту біля Києва зазнав катастрофи дослідний літак Ан-70, який не мав аналогів у світі

10 лютого відзначають

Європейський день безпечного Інтернету – цей День започатковано з 2004 року, організацією Insafe (Європейською мережею безпечного Інтернету). У 2008 році у цей день понад 120 організацій у 56 країнах взяли участь у відзначенні Дня безпечного Інтернету, проводячи місцеві, національні та міжнародні заходи безпеки користувачів мережі.

10 лютого в історії:

1837 р. — помер Олександр Пушкін. У Санкт-Перербурзі від рани, отриманої попереднього дня на дуелі, на 38-му році життя помер видатний російський поет Олександр Пушкін, який увійшов у історію російської культури як творець російської літературної мови і родоначальник нової російської літератури.

1893 р. — народився Борис Пастернак, російський поет («Друге народження», «На ранніх поїздах»), прозаїк («Доктор Живаго»), лауреат Нобелівської премії (1958 рік) «за значні досягнення в сучасній ліричній поезії, а також за продовження традицій російського епічного роману».

1963 р. — народився Сергій Пєнкін, російський естрадний співак, занесений до Книги рекордів Гіннеса як власник голосу з діапазоном в 4 октави. Цікаво, що він вступав до Московського музично-педагогічного інституту імені Гнесіних 11 разів. Зараз його репертуар налічує більше 140 пісень.

1972 р. — ВВС заборонила трансляцію в своєму ефірі пісні Пола Маккартні та групи «Wings» Give Ireland Back to the Irish («Віддайте Ірландію ірландцям»)

1992 р. — суд в Індіанаполісі визнав Майка Тайсона винним у згвалтуванні Дезірі Вашингтон, 18-річної конкурсантки Міс Чорна Америка. Суд засудив Тайсона до шести років ув’язнення. Через три роки Тайсона звільнили достроково за відмінну поведінку.

1992 р. — на екрани США вийшов фільм «Основний інстинкт»

1996 р. — спеціалізований шаховий комп’ютер Deep Blue компанії IBM виграв першу з шести ігор проти чемпіона світу Гаррі Каспарова. Машина, здатна аналізувати за секунду 200 мільйонів шахових ходів, в цілому програла матч Каспарову, котрий здобув три перемоги і дві партії звів у нічию. Однак через рік, у травні 1997-го, Deep Blue «взяв реванш» і вперше переміг людину-гросмейстера, а Каспаров уперше в житті програв турнір, що складався з декількох ігор з одним суперником.