10 причин пишатися Україною

11 Лютого 2017 11:43
Український художник Іван Марчук увійшов до сотні геніїв сучасності

© GresTodorchuk PR

Український художник Іван Марчук увійшов до сотні геніїв сучасності

2 березня у Мистецькому Арсеналі свої двері відкриє перший в Україні Музей новин, присвячений 20-річчю ТСН. Виставка триватиме до 26 березня.

У музеї можна буде дізнатись, які новини прославили Україну на весь світ, а які – суттєво вплинули на становлення нашої країни. Напередодні відкриття ми дібрали 10 фактів, які доводять, що Україна – родина талановитих людей та великих перемог.

1. Українець отримав Оскар

Напевно ви бачили фільми Форсаж, Титанік, Люди Ікс, Містер і місіс Сміт. Найбільш видовищні сцени цих та багатьох інших всесвітньо відомих картин зняли саме завдяки українцю. За свої технічні винаходи в 2006 році оператор Анатолій Кокуш отримав одразу два Оскара.

Першу нагороду йому присудили за надлегкий операторський кран Каскад, виліт стріли якого дорівнює 21 метру. Ця конструкція дозволяє знімати з різних висот і ракурсів у важкодоступних місцях. Другий відзначений Оскаром винахід Авторобот — це 4-метровий кран, який встановлюють на даху будь-якого авто, завдяки чому камера може плавно обертатися на 360 градусів, навіть якщо автомобіль рухається на дуже високій швидкості.


© EPA

© EPA

2. В Україні винайшли гаджет, який дозволяє дистанційно грати зі своїм домашнім улюбленцем

Алюмінієвий куб вагою 589 грамів із вбудованою ширококутною камерою, вбудованим динаміком, мікрофоном і лазерною указкою – так виглядає пристрій для гри з домашніми тваринами Petcube, який став одним з найуспішніших проектів на краудфандинговій платформі Kickstarter і здобув перемогу на конкурсі стартапів 6 About to Break на виставці MacWorld-2014. Пристрій став популярним у США, а також «засвітився» у мультфільмі Секрети домашніх тварин.

Співзасновник Petcube Ярослав Ажнюк потрапив до ТОП-100 людей-творців змін у Європі за версією газети Financial Times. Офіси компанії зараз є в Києві, Шеньчжені та Сан-Франциско. По всьому світу вже продано понад 20 тисяч пристроїв.

3. Українка стала найсильнішою жінкою на планеті

Ольга Лящук почала займатися стронгмен-спортом у 2014 році. І в своєму першому чемпіонаті світу, який проходив у Фінляндії, завоювала титул найсильнішої жінки на планеті — подолала 240 метрів, несучи перед собою 82-кілограмовий мішок.

Спортом українка займається давно: спершу стала майстром спорту зі стрибків з жердиною, потім виступала за збірну України з регбі. Але у зв’язку з травмою довелося змінити вид спорту. Сьогодні дівчина продовжує брати участь у престижних змаганнях. Так, у 2016 році вона завоювала золото на чемпіонаті Європи зі станової тяги (підйому штанги).


© Ольга Лящук/Facebook

© Ольга Лящук/Facebook

4. Фестиваль Аlfa Jazz Fest увійшов до ТОП-10 найкращих джаз-фестивалів Європи

За версією британської газети The Guardian, головний джаз-фестиваль України визнали одним з найкращих музичних подій в Європі. Аlfa Jazz Fest вже 6 років проходить у Львові. У 2016 році там виступило більше сотні музикантів з 10 країн світу. Фестиваль відвідало понад 40 тисяч людей.

Поряд з українським Аlfa Jazz Fest до десятки найкращих джаз-фестивалів Європи увійшли популярні Jazz a Vienne і Jazz in Marciac (Франція), Montreux Jazz (Швейцарія), Umbria Jazz (Італія), Jazz de Vitoria-Gasteiz (Іспанія) та інші.


© GresTodorchuk PR

© GresTodorchuk PR

5. Український художник Іван Марчук увійшов до сотні геніїв сучасності

80-річний Іван Марчук посів 72-е місце в рейтингу геніїв сучасності, який у 2007 році склала британська газета The Daily Telegraph. Він виявився єдиним українцем у цьому списку.

Творчість Івана Марчука унікальна. Художник невпинно експериментує з новими стилями живопису, серед яких найбільш популярним є пльонтанизм – техніка тонких довгих мазків. Зараз творча спадщина видатного митця налічує понад 4 тисячі робіт.


© Igor Balashov, CC BY-SA 4.0/commons.wikimedia.org

© Leonst, CC BY-SA 3.0/commons.wikimedia.org

6. Збірна України у 2016 році здобула на Паралімпіаді 117 медалей, серед яких 41 золота

У фінальному заліку в Ріо-де-Жанейро українці змогли обігнати США і зайняти почесне третє місце. Крім кількості нагород, наші співвітчизники встановили безліч світових рекордів. Це найкращий результат української збірної за останні 8 років. На змаганнях у Пекіні в 2008 році Україна отримала 74 медалі. А в 2012-му в Лондоні – 85 нагород.


© GresTodorchuk PR

© GresTodorchuk PR

7. Українська Мрія встановила 462 авіаційних рекорди, з них понад 240 світові

У 2009 році легендарний Ан-225 Мрія увійшов в історію як літак, що перевіз найтяжчий в історії авіації моновантаж — генератор вагою 174 тонни. Також на його рахунку рекорд за перевезення найважчого комерційного вантажу ― 247 тонн, найтяжчого комерційного моновантажу ― 187,6 тонн і абсолютний рекорд вантажопідйомності — 253,8 тонни.

Літак був спроектований на Київському механічному заводі ще в 1984-1988 роках. Перший політ був здійснений 21 грудня 1988 року. Ан-225 створювався для перевезення різних компонентів космічного корабля Буран від місця виробництва до місця запуску. Сьогодні Ан-225 виконує комерційні вантажні перевезення у складі авіатранспортного підрозділу АНТК ім. О. К. Антонова — авіакомпанія Antonov Airlines.


© MASTER SGT. DAVE CASEY, Public Domain/commons.wikimedia.org

© MASTER SGT. DAVE CASEY, Public Domain/commons.wikimedia.org

8. В Україні розробили найшвидший тримісний вертоліт

Вертоліт SL-231 SCOUT, який розробили українські інженери, визнали найшвидшим у своєму сегменті. Він розрахований на трьох пасажирів і розвиває швидкість до 209 кілометрів на годину. Зараз розглядають питання серійного виробництва машин.

Варто зазначити, що найперший вертоліт також є розробкою українця, а саме київського авіаконструктора Ігоря Сікорського, який емігрував до США. В 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами ― горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. Після вдосконалення розробок українця вже в 1939 році почалося серійне виробництво цих літальних апаратів.

9. Петриківський розпис – надбання ЮНЕСКО

Петриківський розпис, який сформувався в Дніпропетровській області в селищі Петриківка, включений ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини людства. Цей український декоративно-орнаментальний народний живопис відомий по всьому світу. Він виник в XVII столітті. З тих пір Петриківський розпис став невід’ємною частиною українського побуту.

Люди розписували хати-мазанки квітковими малюнками, створюючи цілий художній ансамбль, також прикрашалася посуд, весільні скрині, меблі та інша домашня начиння. Цей орнамент став справжньою візитівкою України по всьому світу.

За останній час більше 50 виставок було проведено в Європі, в тому числі Європейському Парламенті в Брюсселі, музеї сучасного мистецтва в Кувейті, в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі та ін.


© Andrey Okhrimets, CC BY-SA 3.0/commons.wikimedia.org

© Igor Balashov, CC BY-SA 4.0/commons.wikimedia.org

10. У конкурсі NASA одним з лідерів став український проект

Винахід українських вчених, який відзначили в NASA – це проект літака, який може здійснювати польоти над Марсом. Паливом для нього служить сухий лід, яким якраз і покрита ця планета. Тому заряджатися літак там зможе самостійно. Зараз триває вдосконалення цього проекту.

Дізнатися, які ще новини прославили Україну в світі, і побачити ексклюзивні експонати ― від чернетки Акту про проголошення незалежності України до легендарної машини волонтерів із зони АТО, від космічної їжі та Кобзаря, який літав в космос з Леонідом Каденюком, до чемпіонських поясів братів Кличків – можна буде у першому в Україні Музеї новин, присвяченому 20-річчю ТСН. Експозиція розміститься в 10 виставкових залах Мистецького Арсеналу та буде відкрита для відвідування з 2 по 26 березня.

Джерело:  nv.ua