10 видів самого корисного насіння в світі

19 Лютого 2017 16:24

1. Насіння чіа

Ось декілька фактів про вміст корисних для організму речовин, що містяться в насінні чіа:

у 2,5 рази більше протеїну, ніж у квасолі
у 3 рази більш висока антиоксидантна активність, ніж у чорниці
у 3 рази більше заліза, ніж в шпинаті
у 6 разів більше кальцію, ніж в коров’ячому молоці
у 7 разів вітаміну С, ніж в апельсинах
у 8 разів більше омега-3 ненасичених жирних кислот, ніж в сьомзі
у 10 разів більше клітковини, ніж в рисі
у 15 разів більше магнію, ніж у брокколі

Насіння чіа. Це дивовижне насіння, багате вітамінами і мінералами, є прекрасним джерелом клітковини, білку і антиоксидантів, а також найбільшим серед рослин змістом омега-3 ненасичених жирних кислот. Вживання насіння чіа може полегшувати біль в суглобах, сприяти зниженню ваги, давати додаткову енергію і захищати проти таких серйозних захворювань як діабет і серцеа недостатність. Насіння не містить глютену, що робить їх особливо привабливими для людей, що страждають глютенчутливою целіакією або аверсією до глютену. Дослідження, проведені фахівцями Апалачського державного університету і Університету Північної Кароліни, виявили, що вживання насіння чіа здатне підвищити рівень вмісту в крові довголанцюгової омега-3 ейкозапентанової кислоти на 30 відсотків.

Вони також є джерелами альфа-ліноленової кислоти, що відноситься до типу коротколанцюгових омега-3 жирних кислот, тоді як риба містить тільки довголанцюгові жирні кислоти, такі як ейкозапентанова і докозагексаєнова. Раніше наукові дослідження зв’язували їх вживання з оздоровленням серця, поліпшенням діяльності мозку і, можливо, такими корисними якостями як полегшення симптомів депресії і ревматоїдних артритів. Нещодавно отримані результати свідчать про взаємозв’язок вживання альфа-ліноленової кислоти, що міститься в насінні чіа, з процесами відновлення серцевої функції і захисту печінки.

2. Насіння конопель

Все більше число людей відкривають для себе поживні властивості насіння і олії конопель. Коноплі містять:

– усі двадцять амінокислот, включаючи дев’ять незамінних, тобто тих, які організм людини не продукує
– велику кількість простих білків, що підвищують імунітет і стійкість до дії токсинів.
– Споживання насіння конопель допомагає (якщо не зціляє) людей, котрі страждають хворобами, пов’язаними з імунодефіцитом. Висновок підтверджується тим фактом, що вони застосовувалися для лікування дефіциту поживних речовин, викликаного туберкульозом
– найвищу у рослинному світі концентрацію основних жирних кислот, що перевищує аналогічний показник будь-яких горіхів або насіння, у тому числі насіння льону
– ідеальне співвідношення омега-6 і омега-3 ліноленових кислот – безцінних для здоров’я серцево-судинної і імунної систем людського організму
– Насіння конопель – одне з кращих джерел легкозасвоюваного рослинного білку.
– У них також багато фітонутрієнтів, що підтримують нормальний стан тканин, кровоносних судин, клітин шкіри, органів і мітохондрії.
– І, нарешті, це найбагатше джерело поліненасичених основних жирних кислот.

Кращим засобом забезпечення організму достатньою кількістю амінокислотного матеріалу для виробництва глобуліну, являється вживання їжі, багатої глобуліновими білками. Оскільки 65% білка у складі насіння конопель – це глобулін, а крім того є певна кількість альбуміну, цей білок є ідеальним для людини, оскільки за формою він співпадає з білком плазми крові. Таким чином, вживання насіння конопель забезпечує організм усіма необхідними амінокислотами для підтримки здоров’я, підвищення імунітету і захисту від багатьох небезпечних захворювань, пов’язаних з імунодефіцитом.

3. Зерна гранату

Зерна гранату є відмінним джерелом антиоксидантів, тому вони допомагають захищати наш організм від шкідливої дії вільних радикалів, що викликають передчасне старіння.

Простіше кажучи, сік із зерен граната підвищує рівень вмісту кисню в крові людини. Антиоксиданти протидіють вільним радикалам і перешкоджають виникненню тромбів в кровоносних судинах. Це дозволяє підтримувати вільний кровообіг і забезпечувати нормальний доступ кисню до клітин тканин.

Гранати незвичайно багаті поліфенолами (особлива форма антиоксидантів), які знижують ризик виникнення раку і серцевої недостатності. Насправді, гранатовий сік, що містить таніни, антоціаніни і елагову кислоту, має навіть більш високу антиоксидантну активність, ніж зелений чай і червоне вино.

Гранати, завдяки їстівному насінню, поміщеному в соковиті “мішечки”, мають великі запаси вітаміну С і калію (при цьому треба відмітити їх низьку калорійність), а також є хорошим джерелом харчової клітковини.

Антиоксидантні властивості гранатів запобігають окисленню низкочутливого ліпопротеїну холестеролу. Це по суті означає захист від потовщення стінок кровоносних судин за рахунок надмірного жиру, що веде до порушення кровообігу і виникнення тромбів.

“У піддослідних мишей, що отримували гранатовий сік, істотно (не менше, ніж на 30 відсотків) сповільнився розвиток атеросклерозу”, – говорить професор медицини і клінічної патології Неапольского університету Клаудіо Наполі.

Корисні властивості гранату не вичерпуються переліченими вище. Він сприяє відновленню уражених артритом хрящів, має здатність полегшувати запальні процеси і протидіяти ензимам, що руйнують хрящову тканину.

4. Насіння льону

Харчова клітковина, що входить до складу насіння льону, знижує різкі коливання рівня змісту ліпідів в крові після їжі і таким чином регулює наш апетит. Вченими з Копенгагенського університету отримані експериментальні дані про здатність насіння льону пригнічувати апетит і сприяти зниженню зайвої ваги.

Льон вирощується впродовж багатьох століть і відомий своїми неперевершеними якостями у всьому світі. Ще Гіппократ писав про застосування льону для полегшення болів в животі, а французький імператор Карл Великий настільки любив цю рослину, що навіть видав закон, який зобов’язував його вживати.

Головні корисні властивості насіння льону – високий вміст альфа-ліноленової кислоти, харчової клітковини і лінганів. Одна з основних жирних кислот, альфа-ліноленова кислота перешкоджає утворенню речовин, що провокують запальні процеси, а також знижує рівень вмісту в крові реактивного С-протеїну. Завдяки дії альфа-ліноленової кислоти льон блокує розвиток пухлин у тварин і може сприяти зниженню ризику виникнення онкологічних змін у людей.

Лінгани – це рослинний естроген, елементи рослинної тканини, що мають естрогенний ефект і антиоксидантні властивості. Вони допомагають стабілізувати гормональний баланс, полегшують симптоми ПМС і менопаузи, а також потенційно здатні знижувати ризик виникнення раку грудей і простати.

Клітковина насіння льону сприяє здоровому травленню. Одна столова ложка цілісного насіння містить стільки клітковини, скільки половина склянки вівсяних висівок. Розчинна клітковина льону може знижувати ризик серцевого нападу.

У подрібненому виді насіння льону навіть корисніше, ніж цілісні. Їх можна змолоти в кавомлині або блендері, а потім додати в пластівці, печені вироби або коктейлі.

5. Насіння гарбуза

Вони є єдиним насінням, сприяючим створенню лужного середовища. Для насіння гарбуза характерний високий вміст білків. 100 грамів цього насіння при щоденному прийомі забезпечують 54 відсотки потреби людини в протеїні.

Більшість з нас приймають пігулки для заповнення дефіциту вітамінів групи В, тоді як насіння гарбуза набагато ефективніше в цьому відношенні. Вони багаті тіаміном, рибофлавіном, нікотинамідом, пантотеновою кислотою, вітаміном В- 6 і фолатами.

Для тих, кому властиво падати духом, насіння гарбуза особливо корисне, оскільки допомагає протистояти депресії завдяки Л-триптофану, хімічній сполуці, що підвищує наш настрій.

Воно також здатнн запобігати формуванню певних видів ниркових каменів, перешкоджаючи накопиченню оксалата кальцію.

І, нарешті, насіння гарбуза є відмінним засобом проти паразитів, особливо гельмінтів.

6. Насіння абрикоси

Ядра абрикосових кісточок, як більшість горіхів і насіння, дуже поживні. Серед корисних речовин, що містяться в них, – амігдалін, відомий також як вітамін В- 17. Він вбиває ракові клітини і таким чином запобігає розвитку онкологічних захворювань.

Продуктів, багатих амігдаліном, велика кількість, проте більшість з них практично зникли з щоденного раціону жителів цивілізованих країн. Люди у всьому світі, що дотримуються досі традиційної кухні, набагато рідше хворіють на рак, оскільки національні блюда включають продукти, що містять амігдалін.

Окрім абрикосових кісточок, амігдаліном багатий гіркий мигдаль (амігдалін має гіркий смак, так що солодкий мигдаль не містить цієї речовини, також як і солодкі абрикосові кісточки).

Амігдалін є присутнім також в насінні яблук, винограду, проса, зелених бобах, більшості ягід, маніоці і багатьох іншому насінні і зернах, за винятком гібридів.

В цілях профілактики онкологічних захворювань біохімік Ернст Т. Кребс, що уперше виділив амігдалін в концентрованому виді ще в 50-х роках минулого століття, рекомендував вживати амігдалін. Він стверджує, що людина, що з’їдає від десяти до дванадцяти ядер абрикоси в день впродовж усього життя, найімовірніше, захищена від виникнення раку.

7. Насіння кунжуту

Ймовірно, насіння кунжуту – найстаріша з відомих людині приправ. Воно цінувалося особливо високо, завдяки винятковій здатності зберігати свіжість і стійкість проти появи згірклого смаку.

Воно є прекрасним джерелом магнію і міді, а також кальцію, заліза, фосфору, вітаміну В1, цинку і харчової клітковини.

Окрім цих найважливіших поживних речовин, насіння кунжуту містить два унікальні інгредієнти: сезамін і сезамолін. Обидва ці з’єднання відносяться до групи поживних волокон, званих лінганами. Воно мають здатність знижувати рівень холестеролу в крові людини, запобігати що сезамін також захищає печінку від окислювального ушкодження.

8. Насіння соняшнику

Насіння соняшнику – виняткове джерело вітаміну Е, головного жиророзчинного антиоксиданту в людському організмі. Вітамін Е переміщається по усьому організму, нейтралізуючи дію вільних радикалів, здатних завдати збитку жиросодержащим структурам і молекулам, таким як мембрани клітин, тканини головного мозку і холестерол.

Соняшникове насіння має високий вміст фітостеролів. Це хімічні сполуки рослинного походження, по структурі схожі на холестерол. При їх регулярному вживанні в достатній кількості можна добитися зниження рівня холестеролу, поліпшити імунну реакцію і понизити ризик виникнення деяких онкологічних захворювань.

Як уже згадувалося, для насіння соняшнику характерна надзвичайно висока концентрація магнію. Численні дослідження підтверджують здатність магнію позитивно впливати на прояви симптомів астми, знижувати кров’яний тиск і запобігати головним болям при мігрені, а також зменшувати ризик серцевого нападу.

9. Насіння куміну

Про корисні властивості насіння кумина людству відомо з часів античності. Ця традиційна приправа славилася своїми лікарськими властивостями впродовж багатьох століть.

Кумін корисний при розладах травного тракту, а також є хорошим антисептиком. Насіння багате залізом і сприяють підтримці нормальної роботи печінки.

Крім того, кумін допомагає позбавитися від симптомів звичайної застуди. При болях в горлі, можна зробити з них відвар, додати трохи сушеного імбиру і приймати цей напій для усунення дискомфорту.

Сік куміну може служити відмінним тонізуючим засобом для усього організму за відсутності яких-небудь специфічних захворювань.Вважається, що він здатний прискорювати загальні обмінні процеси в організмі, роблячи метаболізм ефективнішим.

Кумин є потужним засобом для активізації функцій печінки і нирок, що дозволяє посилити роботу імунної системи. За допомогою насіння чорного кумина здавна лікують астму і артрити.

10. Виноградні кісточки

Кісточки винограду мають високий вміст вітаміну Е, флаваноїдів, лінолевої кислоти і поліфенолів. Екстракт з виноградних кісточок здатний запобігати серцевим захворюванням, різким коливанням кров’яного тиску і підвищенню змісту холестеролу. Обмежуючи процеси окислення ліпідів, фенольні смоли, що містяться в них, посилюють агрегацію тромбоцитів і сприяють припиненню запальних процесів.

Згідно з даними, опублікованими в журналі “Carcinogenesis”, екстракт виноградних кісточок вбиває сквамозні клітини ракових новоутворень, залишаючи здорові клітини неушкодженими.

А зовсім нещодавно в журналі “Applied and Environmental Microbiology” з’явилися дані про ефективність його застосування для зниження інфікуючої здатності нещодавно відкритого вірусу “шлункового грипу” і його модифікацій.

 terrawoman.ua/