11 лютого: це цікаво знати

11 Лютого 2017 08:01

chocolate-500x334

Мови-переможниці платять за свої перемоги дуже дорого.
Павло Мовчан

За церковним календарем 11 лютого вшановують Собор новомучеників і сповідників Руських, священномученика Ігнатія Богоносця, святителя Лаврентія – затворника Печерського, мучеників Романа, Іакова, Філофея та інших. Також поминають усіх померлих, що постраждали від гонінь за віру Христову.

Колись у цей день наші пращури слухали ліс: якщо він шумів, вони чекали відлиги. Вважається, що з 3 по 11 лютого проходять сім морозних ранків, коли мороз особливо лютує. Погода у цей день часто бувала мінливою, тому про неї говорили: «і теплом приголубить, і морозом віддубасить».

Іменинниками 11 лютого є:
Лаврентій, Гнат, Роман, Яків, Лука, Мокій, Юліан

11 лютого народились:

1919 — Ганна Шиленко, український графік. Станкова і книжкова графіка: серія кольорових літографій «Українські народні пісні», ліногравюра «Вечоріє», «Пам’ятник Т.Шевченкові в Каневі», «Седнів» та ін.
1938 — Анатолій Пашкевич, український диригент, композитор, народний артист України. Очолював Черкаський, Волинський, Чернігівський народні хори. Автор пісень «Степом, степом», «Горить Батурин», «Дума про Берестечко», «Мамина вишня», «Синові», «Біла хата», «А мати ходить на курган», «А у нас на Україні», «Ой ти ніченько» та ін.

11 лютого в історії України:

1852 — Микола Гоголь кидає у вогонь рукопис другого тому «Мертвих душ»;
1945 — у Ливадії (Крим) завершилася Ялтинська конференція — вершинна дипломатична зустріч лідерів США, Великобританії й СРСР з метою вирішення питань закінчення Другої світової війни та повоєнного ладу;
1950 — ЦК КП(б)У ухвалив постанову про журнал «Дніпро», в якій були трафаретні звинувачення в антинародності, формалізмі тощо;
1963 — у Києві розпочалася конференція з питань культури української мови. Її учасники звернулися до найвищих органів державної влади з вимогою надати українській мові статус державної;
1989 — відбулася установча конференція Товариства української мови імені Тараса Шевченка (тепер — Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка).

11 лютого святкують:

Всесвітній день хворого

Цей день був встановлений 13 травня 1992 року папою Іоанном Павлом ІІ. У спеціальному посланні папи йшла мова про те, що щорічне святкування Всесвітнього дня хворого має свою мету: дати відчути працівникам численних медичних католицьких організацій, віруючим, усьому громадянському суспільству необхідність забезпечення кращого догляду за хворими і немічними, полегшення їх страждань.

День заснування Японії

Згідно з легендою, у 660 р. до н. е., вождь японських племен Дзімму заснував державу Японія і поклав початок імператорському роду країни. Дзімму, уродженець острова Кюсю, який вважав своєю праматір’ю богиню сонця Аматерасу, завоював країну Ямато і зайняв її престол. Цей день — 11 лютого 660 року до н.е. — вважається датою заснування японської держави. Дзімму, котрий прийняв титул Син Неба, започаткував династію, яка править Японією до сьогодні.

11 лютого в історії:

1809 р. — Роберт Фултон запатентував пароплав. У віці 35 років Роберт Фултон представив Наполеону «Наутілус» — практичну модель гвинтового підводного човна з ручним двигуном. Того ж року, на прохання посла США Роберта Лівінгстона, почав експерименти з паровими двигунами. У 1803 році парове судно конструкції Фултона (довжина — 20 м; ширина — 2,4 м) пройшло випробування на Сені, досягнувши швидкості 3 вузлів проти течії. У 1807 році у США Фултон збудував перший пасажирський пароплав Clermont («Пароплав Північної Річки»), а 11 лютого 1809 р. його запатентував. У 1812–1814 рр. Фултон збудував перший військовий корабель з паровим двигуном.

1878 р. — опубліковано перший щотижневий прогноз погоди (Велика Британія).

1949 р. — менору затвердили як герб Ізраїлю. Менора — золотий семистовбурний світильник (семисвічник), який, згідно з Біблією, знаходився в Скинії Зборів під час поневіряння євреїв по пустелі, а потім і в Єрусалимському храмі до моменту руйнування Другого Храму. В даний час зображення менори (разом з Зіркою Давида) є найбільш поширеною національною і релігійною єврейською емблемою.

«Рідна країна»