20 лютого: це цікаво знати

20 Лютого 2017 08:00
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У вбогого трохи є, в жебрака – нічого, понад міру – в багача, а досить – ні в кого.
Іван Величковський

За церковним календарем 20 лютого вшановують святителя Парфенія, преподобного Луку Елладського. У давнину була смачна традиція у цей день пекти пиріжки з цибулею.

Раніше спостерігали за погодою цього дня: якщо полуденний вітер підніметься – чекай урожай ярових. Якщо сонце заходить красно – до холодного і вітряного літа. Хмари пливуть високо – до гарної погоди. Сині хмари пливуть – тепло несуть.

Іменинниками 20 лютого є:
Парфеній, Лука, Петро

20 лютого народились:

1888 — Василь Барвінський, український композитор, піаніст, музикознавець, педагог, музичний критик, диригент.

1889 — Лев Ревуцький, український композитор, педагог, музичний і громадський діяч. Автор кантати-поеми «Хустина», «Ода пісні», «Зима», «Монологу Тараса Бульби».

1905 – Улас Самчук, український письменник, журналіст і публіцист, громадський діяч.
«Розбудова України і організація українського народу – ось основні гасла нашого часу. Не якісь старі порахунки, нікчемне амбіціонерське розбиття, не групова закукуріченість… І не отаманщина. А солідарна, творча будуюча і організуюча праця. Праця всього народу, праця кожної творчої одиниці» (Улас Самчук)

1908 — Марія Пригара, українська письменниця, перекладачка. Авторка поетичних і прозових книжок для дітей.: збірки оповідань за мотивами українських народних дум «Козак Голота», повісті «Михайлик — джура козацький», творів у 2-х томах та інше.

20 лютого відзначають:

  • Всесвітній день соціальної справедливості (міжнародний день, що відзначається ООН щороку 20 лютого, починаючи з 2009 року).
  • Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні

20 лютого в історії:

1649 р. — Богдан Хмельницький почав переговори з поляками про визначення кордонів Запорізького війська.

1666 р. — був заснований Монреаль — одне з найбільших канадських міст . Острів, на якому розташоване місто, було відкрито французом Жаком Картьє у 1535 році: французький мореплавець назвав гору в центрі острова «Монреаль», на честь короля Франції. Тоді ж на острові вже існувало індіанське селище Ошлага — зараз так зветься один з міських районів Монреаля. Спочатку місто Монреаль носило назву Віль-Марі. Місто планувалося як «зразкове християнське поселення», адже головною метою засновників була християнізація індіанців. Проте, незабаром Віль-Марі перетворилося на сучасне поселення.

1808 р. — російський імператор Олександр I оголосив про розрив дипломатичних зв’язків зі Швецією, що фактично означало початок російсько-шведської війни 1808-09 років. В результаті цієї війни Росія завоювала Фінляндію, котра увійшла до складу імперії на правах Великого князівства.

1872 р. — у США запатентований електричний ліфт .

1877 р. — у Великому театрі в Москві відбулася прем’єра балету Петра Чайковського «Лебедине озеро»

1940 р. — на екранах вперше з’явилася знаменита пара — кіт Том і миша Джеррі. Самою ідеєю серіалу є те, що Том майже ніколи не ловить Джеррі. Том перемагає лише у восьми серіях. Усі серії відрізняються великою кількістю мультиплікаційного насильства.

1962 р. — більш, ніж через 10 місяців після Юрія Гагаріна, Джон Гленн першим з американців здійснив політ у космос — на космічному кораблі «Френдшип-7» він за 4 години 55 хвилин тричі облетів Землю. Політ «Френдшипа-7» виявився не зовсім вдалим: під час третього обльоту Землі почали відмовляти двигуни і обшивка корабля надмірно розігрілась — довелось перейти на ручний режим управління і приземлятись раніше наміченого терміну. У 1964 році Гленн зайнявся політикою, чотири рази підряд обирався до Сенату США, а 29 жовтня 1998 року 77-річний Джон Гленн човнику «Діскавері» в якості спеціаліста-дослідника здійснив свій другий, на це раз вже 9-денний, політ в космос і став найстарішою людиною, що побувала в космосі.