25 лютого: це цікаво знати

25 Лютого 2017 10:09

cvetu_v_dekore

Малоросійство – це не політика і навіть не тактика, лише завжди апріорна і тотальна капітуляція.
Леся Українка

За церковним календарем 25 лютого вшановують Іверську ікону Божої Матері, святителя Мелетія, святителя Олексія, преподобну Марію та святителя Антонія.

Календарна весна завітає до нас вже за три дні, і у цей час у дохристиянські часи починалися пташині свята, які продовжувалися протягом кількох тижнів, аж до свята весняної Землі–Матері, що відзначалося 9 березня. У цей час давні українці молилися про швидкий приліт птахів з вирію, які приносять на своїх крилах тепло південних країн.

А християни від 25 лютого, дня вшанування Мелетія та Алексія, і протягом трьох наступних днів виставляли на вранішній мороз зерно, що призначалося для посіву. Бо вірили, що підморожене, воно дає кращий врожай. На мороз виносили також льон і пряжу, щоб мати чисті і рівні нитки.

Іменинниками 25 лютого є:

Олексій, Марія, Євген, Антон, Мелетій

25 лютого народились:

1871 — Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка), українська письменниця, перекладач, культурний діяч. Автор численних віршів, драм «Камінний господар», «Лісова пісня»…

Хотіла б я піснею стати У сюю хвилину ясну, Щоб вільно по світі літати, Щоб вітер розносив луну. Щоб геть аж під яснії зорі Полинути співом дзвінким, Упасти на хвилі прозорі, Буяти над морем хибким. (Леся Українка)

1887 — Лесь Курбас, український режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист, перекладач. Засновник театру «Березіль».

1905 — Павло Вірський, український танцівник і хореограф. Художній керівник Ансамблю танцю УРСР (1955 – 1975), який з 1977 року носить його ім’я.

Події 25 лютого:

1572— Іван Федорович заснував друкарню у Львові. Рівно через рік у Львові Іван Федоров закінчив друкувати першу відому нам книгу в Україні — «Апостол», який закінчувався спеціально написаною післямовою, де описано історію створення львівської друкарні Федорова. У цьому ж році І.Федоров видав один з найвидатніших своїх творів —”Буквар” що був першою спробою створення навчального посібника з граматики старослов’янської мови в історії української науки.

1836 — американець Семюел Кольт отримав перший патент на шестизарядний револьвер 45 калібру.

1918 — Мала Рада ухвалила закони про введення в Українській Народній Республіці нового (григоріанського) календаря і середньоєвропейського часу.

1928 — лабораторія Чарльза Дженкінса у Вашингтоні отримала першу телевізійну ліцензію.

1940 — відбулася перша телетрансляція хокейного матчу між «Нью-Йорк Рейнджерз» і «Монреаль Канадієнз».

1956 — на XX з’їзді КПРС М.С.Хрущов виступив із закритою доповіддю «Про культ особи та його наслідки», присвяченою засудженню культу особи Й.В.Сталіна. В доповіді було вперше подано інформацію про численні репресії і порушення «соціалістичної законності» за часів перебування Йосифа Сталіна при владі. По суті, доповідь Хрущова розвінчала попередній образ Сталіна — «вірного спадкоємця і продовжувача справи Леніна» — і створила новий — тирана, диктатора, некомпетентного політика і бездарного воєноначальника. По закінченні з’їзду доповідь була розіслана в усі партійні і комсомольські організації СРСР; 30 червня в пресі було надруковано постанову ЦК КПРС з викладенням основних положень доповіді Хрущова.

1956 — курка знесла найбільше в світі яйце — 454 г. (США).

1957 — засновано Державне видавництво дитячої літератури УРСР (тепер Веселка).

1999 — в Аргентині Віргінія Ріверо народила дівчинку в момент ДТП. Її дочка стала наймолодшою з людей, які потрапили в аварію