26 лютого – День кримського спротиву

26 Лютого 2017 09:38

1_i

Саме в цей день у 2014 році у Сімферополі під кримським парламентом пройшов один із найчисленніших мітингів на підтримку цілісності України.

26 лютого 2014 року на центральній площі Сімферополі відбувся мирний мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. Тоді біля будівлі кримського парламенту з ініціативи Меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар.Вони тримали в руках свої національні прапори та прапори України. Мітингувальники скандували «Аллах акбар», «Слава Україні – Героям слава», «Банду геть», «Крим – Україна» тощо.

На противагу цьому мітингу був організований мітинг «Русского єдінства», що керувався поплічником російських окупантів Сергієм Аксьоновим. Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули й декілька зазнали поранень. Слідчий комітет Росії після окупації Криму порушив за цим фактом кримінальну справу (так звана «справа 26 лютого») і влаштував політичне судилище над Ахтемом Чігозом (заступник голови Меджлісу), Мустафою Дегерменджі, Алі Асановим та іншими кримськотатарськими активістами. Декого з них окупанти відпустили, давши умовні терміни, а декого, зокрема й Ахтема Чігоза, продовжують утримувати у в’язниці. Йому загрожує від чотирьох до десяти років позбавлення волі.

Правозахисна організація Amnesty International назвала подію «черговим із низки репресивних заходів» проти незгодних з окупацією Криму. Вже наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму.

Того ж дня Верховна Рада Криму оголосила про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії. Планувалося, що голосування проведуть 25 травня, однак згодом його перенесли на 16 березня.

«Ми розійшлися, будучи впевненими, що врятували Крим, себе і Україну, – згадує лідер кримських татар Чубаров. – Я й думати не міг, що вийде так, як вийшло 27-го вранці».

 

Завдяки великій кількості ЗМІ, особливо російських або контрольованих Росією, сам процес захоплення української території представляється як «возз’єднання», «повернення на Родину», яке відбувалось при повній підтримці місцевого населення. Обговорюється багато «нюансів» анексії – дії українських військових та «зелених чоловічків», української та російської влади, так званий «референдум» та інше. Проте факти кажуть зворотне – не було ніякого «возз’єднання», півострів зустрічав окупантів не тільки «хлібом та сіллю», кримчани активно виступали проти.

За даними ДСНС України на кінець січня 2016р.з АР Крим і міста Севастополь переселено  21 тис. 758 осіб, з яких 166 тис. 807 дітей та 498 тис. 481 інвалід і особа похилого віку.

За матеріалами Укрінформ, 5ua, Новини України, Експрес юа.