Антидепресант з родзинкою: 10 інтригуючих гострих смакових поєднань від українських брендів

16 Лютого 2017 17:37
Антидепресант з родзинкою: 10 інтригуючих гострих смакових поєднань від українських брендів

© Прес-служба Всі. Свої

Гострі прянощі – це не тільки смачно, але і корисно. Халапеньо, чилі, кайєнський перець, тайський перець – вже від одних назв стає гаряче.

Зігріваючий ефект, який чинить перчена їжа на людський організм, пояснюється речовиною під назвою капсаїцин. Цей алкалоїд, що міститься в стручкових перцях, просто створений для поліпшення функції кровоносних судин: він підсилює потік крові і знижує рівень «поганого» холестерину. Також гостра і пряна їжа позитивно впливає на настрій, сприяючи виробленню гормонів щастя-ендорфінів. Тих самих ендорфінів, яких нам так не вистачає в кінці зими.

Підзарядитися ендорфінами і гарним настроєм допоможуть гострі «антидепресанти», які представлять українські виробники на гастромаркеті в столиці. Вже в ці вихідні, 18 і 19 лютого, в Києві на Десятинній 12 відбудеться перший у новому сезоні гастромаркет українських брендів Всі. Свої | Гострий лютий, в ході якого українські виробники представлять чимало оригінальних і несподіваних смакових поєднань.

Вивчивши асортимент учасників маркету, НВ Style вибрав найбільш цікаві смакові поєднання «з вогником».

Соуси

Українські бренди люблять соуси і вміють їх робити, не втомлюючись шукати нові смакові поєднання або додавати авторські знахідки в класичні рецепти.

Так, наприклад, один з виробників доповнив перцем чилі класичний теріякі, а також представив у своїй лінійці два абсолютно вогняних соуси: один – на основі обліпихи і суперострого перцю Trinidad Scorpion, інший – з використанням вбивчої суміші перцю чилі і Naga Morich. З такими соусами, мабуть, не варто перестаратися, однак кілька крапель в маринаді або приправі змусять будь-яку страву заграти новими яскравими фарбами.


© All Stars Souse

© All Stars Souse



Втім, є у вітчизняних брендів і більш традиційні соуси – на основі класичних і звичних для нас томатів, яблук і українського перцю.


© All Stars Souse

© Вогняр

У тренді також вкрай незвичайні смакові поєднання. Ми звикли, що соус на основі сливи повинен бути кислим – як добре знайомий всім грузинський ткемалі. Але, виявляється, він цілком може бути і гострим: якщо додати перець, а саму сливу попередньо підкоптити для більшого аромату.


© Вогняр

© TatoPepperJam

Виявляється, гострі соуси можна робити навіть на основі полуниці! Потрібно всього лише додати до неї перець халапеньо.


© TatoPepperJam

© Боїм. Гастромандри

А ще, виявляється, у нас навчилися робити справжню харісу – класичний арабський соус з перцевої пасти – з використанням Habanero або екзотичного перцю Naga Bhut Jolokia, – ароматних східних прянощів та оливкової олії.


© Боїм. Гастромандри

© Tangelа Cat

Сири

Відразу декілька українських крафтових виробників «молочки» пропонують апетитну закуску – коров’ячі і козячі фреш-сири, мариновані в олії з додаванням одного або декількох видів перцю, а також різноманітних пряних трав і часнику.

Позитивним моментом є і той факт, що такий продукт може зберігатися в холодильнику кілька місяців – на відміну від звичайного, не маринованого фреш-сиру, чий термін придатності становить всього кілька днів.


© Tangelа Cat

© ТМ -EatLocal-1

М’ясо

Українські продуктові крафтові бренди пропонують величезний вибір різноманітних ковбас з насінням гірчиці або різними видами перцю – від пекучо-гострого до невинної паприки, а також пікантне сало, пряну бастурму та інші ситні і смачні «антидепресанти».


© ТМ -EatLocal-1

© Тьотя Мотя

Солодощі

Несподівано, але солодощі теж можуть бути «з вогником»! Наприклад, один з брендів додав у свій натуральний мед з степового різнотрав’я гострий червоний перець.


© Тетя Мотя

© Медові Брати

А інший виробник, крім перцю, приправив мед базиліком і коріандром, завдяки чому продукт отримав незвичайний аромат.


© Медові Брати

© Медові Брати

Ну а шоколад з корицею і чилі – вже остаточно відправить зимову нудьгу в нокаут. Адже, як відомо, шоколад і сам по собі – природний антидепресант, а тут ще і перець: подвійний удар!


© Медові Брати

© Ательє Еклерів