Чому українці стали розлучатися частіше

13 Лютого 2017 18:30

morguefile.com

Торік 35,46 тис. сімей розірвали шлюб. Це на 1,26 тис. розлучень більше, ніж у 2015 році.

Що спровокувало збільшення розлучень, Gazeta.ua запитала у психолога Валентини Домської.

“Причин для того, щоб українці розлучалися частіше, ніж раніше, вистачає, – говорить психолог. – Населення зубожіло. Подружжя сваряться через постійну нестачу грошей і низькі заробітки. Виросли ціни на продукти та комунальні послуги. Це спустошує усталений сімейний бюджет і призводить до побутових конфліктів”.

За словами психолога, українці розривають шлюби також через безробіття, алко- і наркозалежності, ігроманію, шопоголізм.

 “Серед причин, які призводять до розлучень, також зради та бажання одного з членів подружжя виїхати в іншу країну. Тоді як кохана половинка не завжди розділяє бажання емігрувати і шукати щастя по світах”, – пояснює психолог.

Не останнє місце займає конфлікт на сході.

“У групі ризику переселенці і сім’ї учасників АТО, – говорить Домська. – Перші не витримують негараздів, які звалилися на їхні голови. Сім’ї військовослужбовців часто розпадаються уже після того, як чоловіки повертаються додому з війни. Дає про себе знати посттравматичний синдром. Можуть іти у запій, піднімати на жінку руку, не знаходять спільної мови з дітьми”.

У 2016 році розірвати шлюб наважилися 35,46 тис. сімей. Позаторік розлучилося 34,2 тис. На думку експертів, це пов’язано з ситуацією в країні.