Чим корисний кунжут, та чому його потрібно включити до свого раціону

26 Лютого 2017 09:49
Чим корисний кунжут, та чому його потрібно включити до свого раціону

Пропонуємо вашій увазі цікаву інформацію про корисні властивості кунжуту та кунжутної олії .

Корисні властивості

Склад кунжуту багатий корисними мікроелементами. У насінні кунжуту міститься 60% олії. Цілющою олію кунжуту роблять токофероли, тригліцерини, ефіри гліцерину, органічні кислоти, насичені й поліненасичені жирні кислоти.

Половина від загального складу жиру в кунжуті доводиться на омега-3. Такий склад робить олію кунжуту особливо корисною. Олеїнова кислота в складі кунжуту сприяє зниженню рівня “поганого” холестерину і підвищенню “гарного” у крові. Тому важливо додавати такі корисні жири у свій щоденний раціон.

Зі 100 г насіння кунжуту можна одержати добову норму кальцію для організму. Кальцій з насіння кунжуту засвоюється краще, ніж кальцій з молока. Також насіння кунжуту містить фосфор, магній, марганець, залізо, цинк, мідь. Насіння легко засвоюється нашим організмом.

Важливо відзначити, що насіння кунжуту містить вітаміни А, Е, РР і вітаміни групи В – фолієву кислоту, ніацин, тіамін, піроксидин і рибофлавін. Завдяки фітину відновлюється баланс мінералів в організмі людини. Насіння кунжуту просто незамінне, якщо ви страждаєте від шкірних і очних захворювань.

Насіння кунжуту вважається дуже ефективним для профілактики ракових захворювань. Також при лікуванні хронічних запальних процесів часто в раціон людини додають кунжут. Насіння кунжуту поліпшує засвоєння вітаміну Е, зміцнює імунітет.

Кунжут незамінний для жінок. Він зміцнює волосся й нігті. Попереджає остеопороз. Для чоловіків, які займаються спортом, також важливо включати кунжут у свій раціон. Він зміцнює кістки й допомагає нарощувати м’язову масу.

Кунжутна олія

Кожна жінка знає про цілющі властивості олії кунжуту для нашої шкіри. Кунжутна олія зм’якшує й воложить шкіру, робить її пружною і привабливою, знімає подразнення, підсилює захисні властивості шкіри й стимулює регенерацію.

Кунжутну олію використовуйте для шкіри обличчя. Олія з кунжуту допоможе вам виглядати молодше, вона знімає почервоніння й подразнення, звужує пори. Втирайте олію кунжуту в шкіру голови, і ви поліпшите структуру вашого волосся, зможете прискорити його ріст, позбудетеся лупи. Кунжутну олію можна додавати й у засіб для зняття макіяжу, тому що вона має протизапальний ефект.

Також можна вживати кунжутну олію при лікуванні гастриту. Приймайте 1-2 ч. л. кунжутної олії на день. Ложка кунжутної олії може позбавити й різко виниклих болів у шлунку. Олія з кунжуту може допомогти впоратися з безсонням, стресом.

Чорний кунжут

Чорний кунжут – це неочищений звичайний кунжут. Такий кунжут містить на 60 % більше кальцію, чим звичайний. Чорне насіння входило в еліксир безсмертя. Прийнято вважати, що саме таке насіння зберігає шкіру від старіння. Воно допомагає очистити наш організм від шлаків. Має сильний аромат.

Протипоказання

Помітної шкоди кунжуту на організм людини не виявлено. Важливо тільки знати, що не варто вживати кунжут людям, у яких проявляється індивідуальна нестерпність. Безпечною нормою вживання кунжуту є 2-3 ч. л.

Застосування кунжуту

Насіння кунжуту й кунжутне олія широко застосовуються в національних кухнях багатьох країн. Найчастіше насіння кунжуту можна зустріти в східній, азіатській, мексиканській, південноамериканській кухні. Використовують цільне насіння й олію. Можна додавати їх у м’ясні страви, страви з птаха, сполучаються вони з овочами, десертами, випічкою. Козинаки, тахінна халва, роли, суші – страви, де без насіння кунжуту практично не обійтися.

Вживайте достатню кількість насіння кунжуту й кунжутної олії та будьте здорові.

http://poradnyk.com.ua