Де і як провести вихідні- Масляна запрошує

25 Лютого 2017 10:48

Тиждень Масляної в розпалі, і в ці вихідні у жителів і гостей столиці є можливість від душі наїстися млинців і вареників в прекрасній атмосфері перед початком Великого посту, а також взяти участь у веселих заходах.

25 і 26 лютого “Широку Масляну” святкуватимуть у парку “Феофанія” (вул. Академіка Лебедєва, 32). Народні гуляння тут стартують о 13:00 концертами під відкритим небом: для гостей виступлять учасниці колективу “Берегиня”. “На святі всіх чекають веселі розваги, під час яких у всіх буде можливість проявити свою спритність і силу: перетягування каната, бої на мішках і найголовніший атракціон – масляний стовп з подарунками”, – повідомляють організатори.

Також обіцяють хороводи і танці навколо багаття, майстер-класи з плетіння віночків та навіть конкурс на кращий вінок або народний костюм. Маленьким діткам також буде чим зайнятися в парку. Для них готують анімаційну програму з казковими героями та спортивні ігри (естафети, городки). Обряд спалювання опудала Масляної пройде в “Феофанії” у неділю о 16:00. Вхід в парк – 20 грн, для школярів і студентів – 5 грн, дітям до семи років і пенсіонерам – безкоштовно.

Можна погуляти і послухати виступи народних колективів та в парку Шевченка. Тут вже проходить Фестиваль млинців, який буде тривати до неділі. Проводжати зиму запрошують і на ВДНГ (пр. Академіка Глушкова, 1), де в суботу та неділю відбудеться свято “Велика Масляна”. У програмі – народні гуляння та забави, ярмарок, майстер-класи, вареники і млинці з різноманітною начинкою, кулінарне шоу та виступ козаків.

Козацьке селище “Мамаєва слобода” (вул. Донця, 2) у вихідні також запрошує відсвяткувати самобутній козацький Колодій. Початок о 12:00, вхід 50 грн (є пільгові квитки). Головною стравою тут стануть вареники з сиром і сметаною, але можна буде покуштувати і інші старовинні сирні страви, а також знамениту козацьку кашу “Тетеря”, зварену в гігантських казанах з декількох видів круп. Незаміжнім хлопцям і дівчатам будуть прив’язувати до руки “колодку”, за те що не знайшли свою пару, а о 15:00 в суботу та неділю тут розпочнуться змагання “Українські вареники проти російських млинців”.

Під Києвом Масляну з танцями, піснями, іграми та спаленням опудала святкуватимуть в етно-комплексі “Українське село” в селі Бузова (з 13:00 до 15:00, вхід і участь безкоштовна).

Колоритне свято пройде в неділю з 13:00 до 17:00 і в Національному музеї народної архітектури та побуту “Пирогово”. “Масляна, або Колодій починає весняний цикл традиційних українських свят. Це веселе, неповторне свято з численними народними обрядами і обрядами. У неділю в музеї виступлять фольклорні колективи, які відтворять для відвідувачів давній обряд Колодія і заспівають народні пісні. Гостей розважатимуть забавами, запросять потанцювати, а пригощати будуть смачними варениками, млинцями та узваром. Кульмінацією свята о 16:00 стане обряд спалення “Кострубатого діда”, який уособлює злі сили зими”, – говорять в музеї.

Можна буде купити під час святкування і оригінальні сувеніри – вироби народних майстрів. Вартість вхідного квитка на територію музею – 40 грн, для школярів, студентів, пенсіонерів передбачені знижки.

Джерело: http://ukr.segodnya.ua