Фінал непередбачуваний. 10 книг з несподіваною кінцівкою

2 Лютого 2017 18:15
© weyo/depositphotos

© weyo/depositphotos

Літературні твори в наші дні вкрай різноманітні, що дозволяє читачам вибирати книги на будь-який смак, насолоджуючись, як інтригуючими нетривіальними сюжетами, так і більш легкими історіями, які дозволяють відпочити і розслабитися.

Втім, далеко не кожний з таких творів завершується так само цікаво, як і починається, і здатний залишити довгий літературний післясмак.

НВ Style представляє добірку книг, які здивують не тільки непередбачуваним сюжетом, але і несподіваною кінцівкою.

Інтригуючі повороти сюжетів або інтрига, яка повільно розкривається по мірі читання книги з довгоочікуваною кульмінацією в завершенні – ми зібрали лише ті книги, кінцівку яких вкрай складно передбачити.

Острів Проклятих, Денніс Ліхейн

Про що?

В тюремну лікарню для божевільних злочинців прибуває судовий пристав Тедді Деніелс зі своїм новим напарником, щоб розслідувати дивне зникнення однієї з пацієнток. Це не єдина загадка, яку таїть острів Проклятих. Поступово Тедді стає ясно, що на острові все не так, як здається, і, щоб вибратися з павутини брехні, йому навряд чи доведеться розраховувати на когось, крім себе. Між тим на острів обрушується ураган, який обриває всі зв’язки з материком, і тонка грань, що відокремлює світ нічних кошмарів і божевілля від реальності, стає все більш хиткою…

Роман Денніса Ліхейна Острів Проклятих став світовим бестселером і був перекладений на багато мов, а режисер Мартін Скорсезе зняв з нього однойменний трилер з Леонардо Ді Капріо в головній ролі.

Осина фабрика, Іен Бенкс

Про що?

Знаменитий роман видатного шотландця, найбільш скандальний дебют в англійській прозі останніх десятиліть.

Дія роману відбувається влітку 1981 року. Оповідач і головний герой — 16-річний Френк Колдхейм, що описує своє поточнє життя і своє минуле. Френк живе разом зі своїм батьком у відокремленому особняку на острові неподалік від невеликого шотландського міста. Він практикує релігійні ритуали власного винаходу, наприклад, жертвопринесення тварин.

Визначальною подією у розвитку сюжету стає втеча брата Френка, Еріка, з психіатричної лікарні. Майбутнє повернення Еріка призводить до повороту сюжету і жорстокої кінцівки, яка руйнує всі уявлення Френка про себе.

Вовчиці, Буало-Нарсежак

Про що?

Вони були не схожі один на одного. Сухорлявий П’єр Буало і повний Тома Нарсежак. Їх відрізняли походження, смак і темперамент. Вони жили в різних містах. Але майже за сорок років спільної діяльності створили більше п’ятдесяти детективних романів і повістей.

Вовчиці – оповідь про юнака і двох закоханих у нього жінок. Молода людина видає себе за загиблого друга, а одна з сестер стверджує, що володіє даром ясновидіння. Класичний кримінальний роман про ілюзорності світу ліг в основу кінострічки, що увійшла в золотий фонд французького кінематографа.

Час прощатися, Джоді Піколт

Про що?

Дженне було три роки, коли її мати Еліс зникла. Дівчинка не могла повірити, що мама кинула її, що вона ніколи не буде розповідати їй на ніч казки. З того трагічного дня минуло десять років, і Дженна вирішила сама шукати маму.

Вона вмовила детектива, який вів справу про зникнення Еліс, і екстрасенса Сереніті допомогти їй. Але чим більше дізнається Дженна, тим більше стає загадок. Невже її мати жива? Яку таємницю приховує її батько? Детектив і Сереніті випадково дізнаються жорстоку правду про минуле родини дівчинки.

Тринадцята казка, Діана Сеттерфілд

Про що?

Тринадцята казка Діани Сеттерфілд – визнаний шедевр сучасної англійської прози, книга, яка відкрила для широкої публіки жанр неоготики і змусила англо-американських критиків заговорити про повернення золотого століття британського роману, овіяного іменами Шарлоти та Емілі Бронте і Дафни Дюмор’є. Дебютний роман скромної вчительки, права на який були куплені за небувалі для автора-початківця гроші (800 тисяч фунтів за британське видання, мільйон доларів – за американське), обігнав за продажами бестселери останніх років, був моментально перекладений на кілька десятків мов і удостоївся від рецензентів почесного імені нової Джейн Ейр.

Маргарет працює в букіністичній крамниці свого батька. Сучасності вона воліє Діккенса і сестер Бронте. Тим більше здивування Маргарет, коли вона отримує від знаменитої письменниці Віді Вінтер пропозицію стати її біографом. Адже нітрохи не менше, ніж своїми книгами, міс Вінтер знаменита тим, що ще не сказала ні одному інтерв’юеру ні слова правди. І ось перед Маргарет, яка опинилася у стінах похмурого, населеного примарами минулого особняка, розгортається в буквальному сенсі слова готична історія сестер-близнюків, яка дивним чином перегукується з її особистою історією і поступово підводить до розгадки таємниці, яка зводила з розуму багато поколінь читачів, – таємниці Тринадцятої казки.

Десять негренят. Смерть приходить в кінці, Агата Крісті

Про що?

Десять ніяк не пов’язаних між собою людей в особняку на відокремленому острові… Хто викликав їх сюди таємничим запрошенням? Навіщо хтось вбиває їх, одного за іншим, найнеймовірнішими способами? Чому все, що відбувається так тісно переплетено з веселим дитячим віршиком? Про це оповідає знаменитий роман.

У книгу також увійшов роман Смерть приходить в кінці – вкрай незвичайний детектив для Агати Крісті. Дія розгортається в Стародавньому Єгипті, на західному березі Нілу, біля Фів (нині Луксор). Людська сутність нітрохи не змінилася з тих часів – адже і тоді відбувалися заплутані і загадкові злочини.

Квіти для Елджернона, Деніел Кіз

Про що?

Сорок років тому це вважалося фантастикою. Сорок років тому це читалося як фантастика.

Зараз це сприймається як один з найбільш людяних творів новітнього часу, як роман пронизливої психологічної сили, як філігранний розвиток теми любові і відповідальності.

.

Ребекка, Дафна дю Морье

Про що?

Роман англійської письменниці Дафни Дюмор’є, опублікований в 1938 році. Він відразу приніс автору популярність і вважається однією з кращих робіт. У 2000 році роман отримав Премію Ентоні і був названий кращим романом століття.

Це історія любові в жанрі тонкого психологічного детективу. Сюжет сповнений загадок і непередбачуваних поворотів. Герої роману люблять, страждають, обманюють, помиляються і жорстоко розплачуються за свої помилки. Події роману розгортаються на прекрасній старовинній садибі на березі моря. Головна героїня – світська «левиця», особистість сильна і обдарована, але далеко не безгрішна. У розкішному шляхетському будинку розгортається пристрасна боротьба — класичне протистояння – добро і зло, підступність і кохання, оповиті таємницями. Колізії сюжету тримають пік читацького інтересу до останніх сторінок. Книга задовольнить найвимогливішим запитам любителів романтичної літератури, і шанувальників детективного жанру.

Портрет Доріана Грея, Оскар Уайльд

Про що?

Портрет Доріана Грея  – один з найвідоміших творів англійського письменника Оскара Уайльда. Герой роману, юний красень Доріан, побажав завжди залишатися молодим. Він і уявити собі не міг, що це можливо. Але один художник написав портрет Доріана в його кращі роки, коли ще друк гріха і пороку не зіпсувала душу і обличчя героя.

Портрету судилося стати совістю Доріана, оскільки тільки на портреті позначався вплив гріхів на його зовнішній вигляд, в той час як сам Доріан зовні залишався молодим і прекрасним.

Спокута, Іен Макьюен

Про що?

Спокута – це разюча в своїй щирості «хроніка втраченого часу», яку веде дівчинка-підліток, на свій химерний і по-дитячому жорстокий лад переоцінюючи і переосмислюючи події «дорослого» життя.

Ставши свідком згвалтування, вона трактує його по-своєму і приводить в дію ланцюг фатальних подій, який «відгукнеться» найнесподіванішим чином через багато-багато років.

Книга була номінована на Букерівську премію 2001 року, а також у 2002 році отримала Національну книжкову премію критиків за Художню літературу. Крім того, Entertainment Weekly включив роман у список 100 найкращих книг за останні 25 років, а Times назвав його кращим фантастичним романом року і включив в свій список All-Time 100 Greatest Romans.