Картопля теж може бути корисною

21 Лютого 2017 13:10

Ви впевнені, що картопля – не корисний продукт? Марно! Виявляється, включаючи картоплю в своє щоденне меню, ми забезпечуємо організм незамінними амінокислотами, особливо лізином, вуглеводами, мінеральними речовинами. Як зберегти корисні властивості картоплі при готуванні?
Вчені стверджують, що картопля дуже корисний для здоров’я продукт. Кілограм відвареного очищеного картоплі постачає в організм білки на 20%, вуглеводи – на 40%, вітаміни В1 і РР – на 60%, вітаміни В2 – на 30%, а також калієм, магнієм, фосфором, залізом і кальцієм. Ось тільки їсти її потрібно помірно, а готувати правильно, щоб зберегти корисні властивості картоплі.

Соком картоплі здавна лікували виразкові хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. А калій, яким багата картопля, просто необхідний хворим із захворюваннями серця і нирок. Використовується в лікувальних цілях і крохмаль цього чудового природного дару. Так, він застосовується як обволікаючий, протизапальний засіб при шлунково-кишкових захворюваннях. Навіть при важких формах отруєння можна їсти відварну картоплю.

Максимально зберегти всі перераховані вітаміни і мікроелементи при приготуванні картоплі допоможуть такі хитрощі:

1. Шкірку з картоплі зрізайте як можна тонше, а ще краще – запікайте її або відварюйте в мундирі.

2. Відварюйте картоплю на пару або у мінімальній кількості води.

3. Ніколи не зберігайте в воді вже почищену картоплю.

4. Корисніше класти картоплю у вже закипілу і підсолену воду.

5. Не тримайте очищену і нарізану картоплю в холодній воді, інакше через годину вона втратить 13% вітаміну C і 5% вітаміну B.

infokava.com