У холодну і сиру пору року наш організм як ніколи потребує вітамінів, щоб протистояти грипу та застуді. А найкращий спосіб допомогти йому в цьому — щодня випивати суміші соків з фруктів та овочів, які підтримують нашу імунну систему.
У холодну і сиру пору року наш організм як ніколи потребує вітамінів, щоб протистояти грипу та застуді. Фото: John Watson/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0
Свіжі фрукти, овочі та зелень — це те джерело цінних і корисних речовин, яке не зможуть замінити ніякі штучні вітаміни і добавки. Рослинна їжа містить натуральні антиоксиданти, які перешкоджають вільним радикалам окислюватися і викликати старіння організму.
Всі фрукти і овочі містять багато корисних речовин, а зручний спосіб їх вживання — зробити з них сік або смузі. Це кращий вихід для тих, хто має проблеми із травленням і не може вживати багато клітковини, яка в розумних дозах корисна.
Кращі інгредієнти для приготування вітамінного напою:
- яблука, гранат;
- лимон, лайм, грейпфрут — усі цитрусові містять багато вітаміну С;
- ягоди: калина, смородина, малина — незамінні за грипу та застуді;
- буряк, шпинат, селера, морква — овочі-антиоксиданти;
- спеції: куркума, імбир, кориця, кардамон, гвоздика.
Свіжі фрукти, овочі та зелень — це те джерело цінних і корисних речовин, яке не зможуть замінити ніякі штучні вітаміни і добавки. Фото: Kimberly Kling/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0
Приправи використовуються не тільки для поліпшення смаку, але і як ліки: відомо, що в країнах Сходу спеції використовуються як ліки, зокрема для лікування грипу та застуди. Вони мають протизапальну дію, знищують хвороботворні бактерії, не зачіпаючи корисні, чим суттєво відрізняються від фармацевтичних препаратів.
Рецепт №1
Вам знадобляться:
- 1/2 великого граната (тільки зерна);
- 1 грейпфрут;
- 1/2 лимона;
- 1—2 листи капусти грюнколь.
Сік граната називають джерелом молодості і міцного здоров’я. Ще за часів Авіценни він застосовувався як ліки проти жару і захворювань горла.
За часів Авіценни сік граната застосовувався як ліки проти жару і захворювань горла. Фото: Kate Ter Haar/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by/2.0
Рецепт №2
Вам знадобляться:
- ½ зеленого яблука;
- ½ буряка;
- 1 огірок;
- трохи листя шпинату.
Буряк містить унікальний набір елементів, який складно знайти в інших продуктах. Фото: B.D.’s world/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0
Сік буряка знімає запалення і діє як антиоксидант (містить амінокислоти: бетаїн, бетанін, лізин та ін.). За словами дослідників, буряк містить унікальний набір елементів (майже всю таблицю Менделєєва!), який складно знайти в інших продуктах. Плюс до цього, користь буряка не зменшується під час варіння. Буряк чистить кишечник, знищує небезпечні бактерії.
Особливо корисно поєднувати буряк з продуктами, які багаті на вітамін С, наприклад, шпинат і яблуко.
Рецепт №3
Вам знадобляться:
- ½ середньої гарбуза, очищеного від насіння і шкірки;
- 1 лимон;
- 2 см імбиру;
- 1 ч.л. порошку куркуми.
Гарбуз покращує імунітет, допомагає від втоми і виснаження. Фото: Emily Carlin/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0
Завдяки гарбузу і куркумі цей напій вийде життєрадісно жовтим і дуже корисним для здоров’я. Гарбуз — справжній дар осені: містить майже всі необхідні організму речовини і застосовується для профілактики і лікування багатьох хвороб. Покращує імунітет, допомагає від втоми і виснаження. Що стосується куркуми, властивості цього природного антибіотика визнала і сучасна медицина.
За матеріалами: Велика Епоха