Парламент продовжує працювати за принципами часів Януковича, – експерт

2 Лютого 2017 11:11

192276Діюча законодавча влада безсоромно використовує напрацювання своїх попередників часів Януковича. Зокрема, в Регламенті Верховної Ради, як і раніше, відсутня норма, вилучена з нього в 2010 році, яка зобов’язує парламент надавати для публічного ознайомлення інформацію про поточний склад правлячої коаліції.

Про це порталу “Знай.ua” розповів глава київського відділення Громадського руху Миколи Томенка “Рідна країна” Олександр Федоренко.

За його словами, коли створювалася коаліція, згідно 83 статті Конституції України, до неї мала увійти більшість депутатів. Тобто – не менше 226 осіб. Після виходу “Батьківщини”, “Самопомочі” і Радикальної партії голосів явно почало не вистачати. При цьому про легітимність парламенту і його рішень можна було стверджувати лише на підставі слів глави Верховної Ради.

“Парубій офіційно заявив, що на момент голосування за нинішній склад Кабміну, за документами, які йому надав Апарат Верховної Ради, до коаліції входило 237 депутатів. Свої слова він обіцяв підкріпити офіційними документами. Однак, так і не дотримав своєї обіцянки. Більш того, після довгих спроб отримати, в установленому законом порядку, дані від самого Апарату ВР, нам вдалося дізнатися лише те, що Апарат і зовсім ними не володіє”, – повідомляє Федоренко.

У світлі відсутності будь-якого офіційного підтвердження слів спікера, за словами експерта, виникає закономірне питання щодо того, чи є нинішня парламентська коаліція легітимною і конституційною.

“З великим ступенем ймовірності можна стверджувати, що зараз просто немає достатньої кількості підписів під Угодою. З цього випливає, що не існує і сама коаліція. Отже, виникає питання про те, хто несе всю повноту відповідальності за прийняття рішень, від яких залежить доля країни. Адже, якщо коаліції не існує, це значить, що, за великим рахунком, ніхто ні за що і не відповідає”, – стверджує Олександр Федоренко.