«Рейтинг критика» назвав найкращі дитячі та підліткові книжки 2016 року

3 Лютого 2017 11:12

Рекомендаційний список найкращих українських книжок року для дітей і підлітків озвучили літературні критики та фахівці з видавничої справи.

Книжки для найменших (0-3 роки)

333

Кучеряві повертаються у місто / Мар’яна Прохасько. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.
Кучеряві думають, що робити в дощ / Мар’яна Прохасько. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.

Ви думаєте, що книжка — це передовсім текст? Або, принаймні, текст з ілюстраціями? Думаєте, що читати можна тільки слова? А спробуйте прочитати малюнки і розповісти цю історію своїм дітям. Або послухайте, як вони описують те, що бачать на ілюстраціях, і яка історія складається у них. Чи зробіть це разом. Ця книжка про звичайну сім’ю Кучерявих. І навіть якщо ви не кучеряві, з вами, можливо, трапляються схожі пригоди.

650

Книжки-картинки (4-8 років)

 

zubr_shukae_gnizdo_0

Зубр шукає гніздо / Оксана Була : текст та ілюстрації. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.

Усіма важливими справами в лісі порядкують дивовижні туконі. Ось і зараз вони готуються відвідати звірів, які взимку лягають спати. Туконі вкладають їх у ліжечка і дбають, щоб нікому нічого не бракувало. Але є звірі, які взимку не сплять. Зубр звик блукати у снігах в пошуках їжі. Він навіть не підозрював, що можна спокійно собі дрімати в барлозі, коли надворі мороз. Допоки одного дня не зустрів ведмедя, який саме готувався заснути… Що вийшло з цієї зустрічі, а також про вміння слухати себе й інших, розповідає ця тепла й зворушлива історія про зубра — перша книжка серії оповідок про мешканців лісу.

650

Поезія для дітей

_1__173

Шалахмонеси / Григорій Фалькович ; ілюстрації Пінхаса (Павла) Фішеля. — Київ: Дух і Літера, 2016.

Подарунковий великоформатний варіант видання дитячих віршів відомого українського поета Григорія Фальковича. Веселі й мудрі вірші відразу хочеться вивчити. У «Шалахмонесах» можна читати вірші і можна читати малюнки, виконані в стилі оформлення середньовічних манускриптів. Копітка робота над книгою зайняла у художника Павла Фішеля більше п’яти років. Було задіяно найкраще друкарське обладнання в Києві, щоб отримати об’ємний друк. Відкрийте книжку, і ви дізнаєтеся, що трапилося з курочкою, яка зробила манікюр, чому діти люблять ходити в театр і ще багато чудових історій.

650

Проза для дошкільного та молодшого шкільного віку

hto_roste_u_parky_0

Хто росте у парку / Катерина Міхаліцина; ілюстрації Оксани Були. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016.

Маленький паросток, що виріс у парку, роззирається довкола, уважно приглядається до своїх сусідів — берези, дуба, горобини, клена, ясена, явора, каштана, тополі, верби — і шукає, чий же він. Бо бути нічийним — сумно. Бо щастя – «це знайти у цьому світі когось схожого на тебе».

650

Проза для середнього шкільного віку

sim-neskladuh-govoruhy

Сім нескладух Говорухи / Саша Кочубей. – Київ: Фонтан казок, 2016.

Височенна як жирафа однокласниця Єва, образившись на Андрійка Говоруху (шкільне прізвисько Андроїд), напророчила йому сім неприємностей – нескладух. І ось вони починають збуватися – і хлопець усе дужче нервує, через що раз у раз потрапляє в усе кумедніші ситуації. Аж доки раптом не з’ясовується, що насправді… Говоруха з Євою одного зросту, а рахувати веснянки на обличчі дівчинки дуже навіть цікаво!

650

Книжки для старшого шкільного віку

zadzerkallia_0

Задзеркалля / Оксана Лущевська. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.

Нікому не подобається лежати в лікарні. Але тут у Сашки є Ростя – її перше справжнє кохання. Тож вона почувається щасливою, аж доки на сусідньому ліжку не опиняється знайома дівчина Діна за крок від смерті. Підступні подруги, легковажні хлопці, такі складні й незрозумілі батьки… Хто винен, що Дінка стрибнула в Задзеркалля? І чи вдасться їй знайти дорогу назад, якщо Сашка цього дуже-дуже захоче?

650

Пізнавальні книжки

franko_vid_a_do_ya_0

Франко від А до Я / Богдана Тихолоз, Наталя Тихолоз ; ілюстрації творчої майстерні «Аґрафка». — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.

«Франко від А до Я» – абетка-енциклопедія про Івана Франка. Ми звикли називати його українським Каменярем, Вічним революціонером, енциклопедистом та генієм через неймовірну жагу до знань і працелюбство. Але чи знаємо ми насправді, яким Франко був: що любив, які мав хобі, куди подорожував? «Франко від А до Я» — винятковий арт-бук, книжка для дітей (і не лише для них), завдяки якій знайомство з Франком стане початком дружби на роки. В цій книзі багато фактів, гумору, вміння дивитися на себе та інших без зайвого пафосу, а ще стільки цікавого і раніше незнаного.

650

Перевидана класика

370

Не будь, мала, козою / Платона Воронько ; ілюстрації Костя Лавро. — Київ: Абабагаламага, 2016.

Найвідоміші дитячі вірші улюбленого поета української малечі, проілюстровані популярним українським книжковим графіком Костем Лавром. Це розширене видання книжки, яка виходила 2015 року під назвою «Падав сніг на поріг».

650

Спеціальна відзнака журі за дебют

cuprian

Солоні поцілунки / Ольга Купріян. — Київ: ВЦ «Академія», 2016.

Навіть і подумати не могла Мілка,що в день її чотирнадцятиліття вибухне стільки проблем.На межі краху опиниться все, що було ідеальним чи виглядало таким. Сім’я, в якій батьки роками після смерті сина не спілкуються. Чарівна зовнішність, якій бракує хіба що грудей більшого розміру. Високі оцінки, крім із кількох точних предметів. Близька подруга, якої не розуміти. Звабливий хлопець, який ще не знає себе. Запаморочливі французькі поцілунки із солоним присмаком сліз… Як склеїти те, що розбито вщент? І чи потрібно склеювати — чи не краще позбутися його?

 

До журі РК цього року ввійшли критики дитячої літератури, письменники, перекладачі та редактори профільних ЗМІ: Ірина Батуревич («Читомо»), Зоя Жук (редакторка, критик, письменниця), Міра Київська («Букмоль»), Марія Семенченко (BOOKa, «Книженя»), Ірина Троскот («Літакцент»), Оксана Хмельовська («Читомо»), Володимир Чернишенко (перекладач, критик), Олеся Мамчич (письменниця, викладачка), Анна Третяк («Барабука»).

У довгому списку РК журі розглянуло понад 120 книжок від великих та малих видаництв України.

«Рейтинг критика» – це незалежна щорічна ініціатива українських критиків, дослідників та ЗМІ, що пишуть про дитячу літературу. Її мета – формувати прозорі та фахові поради для читачів, бібліотекарів, педагогів та всіх зацікавлених дитячою літературою.

Оцінюючи книжки, журі керується спеціально розробленими, сучасними, фаховими критеріями, що спираються на провідні світові дослідження дитячої літератури та враховують не тільки естетичну вартість і зміст тексту та ілюстрацій, але й ідеології та поліграфічне втілення. «Рейтинг критика» – єдиний книжковий топ, де бали, зауваги та критерії оцінки публікуються відкрито.

Інформація: Читомо