Скільки заробляють українці: мінімальну зарплату отримує кожен третій

24 Лютого 2017 13:47

visnyk.lutsk.ua

Найчисленніша група серед тих, хто працює за наймом, отримує від 5 до 10 тис. грн

 

В Україні все більше людей отримують високі зарплати: за даними Держслужби статистики за 2016 рік, тих, хто отримує понад 5000 грн, стало на третину більше, ніж рік тому – тепер “5000+” платять сорока відсоткам працівників. А в нинішньому році кількість отримують нову, подвоєну до 3200 грн мінімальну зарплату, зросла в 10 разів – її платять приблизно 30% працівників. Економісти і експерти ринку праці визнають, що середні зарплати за рік помітно зросли, але відзначають: нерівність в доходах по окремих галузях не тільки збереглася, а й стала більшою.

КОМУ СКІЛЬКИ. Як роз’яснили нам у Держслужбі статистики, цифри стосуються лише штатних співробітників приватних і державних структур, яких на грудень 2016 року налічується 7,48 млн осіб. Тобто близько 4 млн приватних підприємців, що мають прибуток, а не зарплату, в звіті не фігурують. У заробітках враховані не тільки тарифні оклади, а й премії, доплати і надбавки без вирахування податків. Тобто на руки працівники отримали б на 19,5% менше.

Як видно з інфографіки, найчисленніша група серед тих, хто працює за наймом, отримує від 5 до 10 тис. грн. Така тенденція була і в 2015 році, але тоді їх налічувалося на 370 тис. менше. Цікаво, що стало майже вдвічі більше високооплачуваних
співробітників, у яких зарплата понад 10 тис. грн. А ось кількість тих, у кого мінімальна зарплата, практично не змінилося. Середньооплачуваних стало менше, що, за словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, можливо з двох причин: “перетікання” в більш високооплачувані групи працівників, тих, хто мав трохи менше 5000 грн, і відхід у тінь зарплат тих, хто отримував 2-3 тис. грн.

ПРАЦЯ І ЕКОНОМІКА. Як розповіла нам HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна, високі зарплати на кадрових порталах зустрічаються нерідко, але їх обіцяють бізнес-структури. “Найнижчі пропозиції зарплати в небагатих областях, таких як Тернопільська, Рівненська, Сумська – це в середньому 4700 грн, в інших регіонах стабільно вище 5000 грн. По Києву це 8200, в Одесі – понад 7000, в Харкові та Львові – 6500, тому цифр Держстатистики можна в цілому вірити, – каже Пашкіна. – А в маленьких містах в рази менше. У центрах зайнятості в минулому році було 60% вакансій на 2-3 тис. грн”. Охріменко каже, що за професіями розкид зарплат дуже великий. “Як видно з даних Держстатистики, найбільш високооплачувані – це IT-сфера, авіатори, фінансисти, вчені і держслужбовці. Перші три категорії потрапили в категорію понад 10 тис. грн, останні дві – в 5-10 тис. грн, причому це офіційні зарплати. Зростання заробітків держслужбовців пояснюється тим, що до них зараховані і силовики, заробітки яких в 2016 р. виросли приблизно в 1,5 рази, перевищивши 5000 грн. Але все ж цифри завищені, так як за рік частина працівників, перш за все в держструктурах, була скорочена, а фонд оплати праці не змінився, в результаті на одного штатного співробітника арифметично припадає більше грошей”.

ЗАКОН “3200”. Зі збільшенням мінзарплати з січня нинішнього року кількість низькооплачуваних, за оцінкою наших експертів, має скоротитися більш ніж на 2 млн. Але насправді їх може бути набагато менше, так як наші читачі як і раніше нарікають на те, що роботодавці не поспішають підвищувати їм заробітки. Найскладніша ситуація в медицині та освіті.

“Щоб підняти зарплату до 3200 грн молодим вчителям, у нас в школі перерозподілили навчальні години, відібравши їх у досвідчених педагогів і додавши навантаження молоді. В результаті обіцяне владою підвищення зарплати для мене склало в січні всього 300 грн”, – поскаржився вчитель вищої категорії однієї з київських шкіл Валентин Ключко. Невеликі приватні структури, що працюють перш за все у сфері сервісу і продажів, переводять своїх співробітників з окладів на договори підряду, де заробітки залежать тільки від обсягу виконаної роботи.

“Моя зарплата складалася з окладу в 1600 грн і бонусних виплат у відсотках від кожного замовлення. З січня працюю за договором підряду, а якщо замовників немає, можу просидіти на роботі цілий день безкоштовно. У січні рекламодавців було мало, і я отримала всього 3000 грн, а не 4600 якби мала ще й оклад. Фактично моя зарплата впала”, – розповіла нам співробітниця рекламного агентства Тетяна Хорошуліна. За словами Охріменка, нова офіційна картина розподілу працівників за величиною зарплат проясниться тільки в квітні, коли Держстатистики оголосить дані за 1 квартал.

http://ukr.segodnya.ua l