У Києві можна побачити виставку «Спокуси Ієроніма Босха»

20 Лютого 2017 09:00
Реверанс новатору сюрреалізму

На честь 500-річчя Ієроніма Босха 2016-й був оголошений роком художника. На жаль, торік Україна на цю дату не відгукнулася. Нехай і з невеличким запізненням, але попередник Сальвадора Далі та новатор сюрреалізму, полотна якого безпомилково впізнають завдяки фантастичним сюжетам і дрібним деталям, український реверанс на свою честь таки отримав.

У Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків презентували виставку «Спокуси Ієроніма Босха», яка працюватиме до 6 березня.

Родзинка експозиції – унікальна копія знаменитого триптиху Ієроніма Босха «Спокуса Святого Антонія», яка є однією з найбільш ранніх і датована початком ХVІ століття. Цей твір, придбаний Богданом Ханенком у Мюнхені, сьогодні прикрашає збірку Музею Ханенків. Інших творів Босха або копій його картин в українських музеях немає.

Уперше в музейній практиці живописну роботу презентують у процесі реставрації. Глядачі отримають рідкісну можливість побачити вже відкриті фрагменти триптиха, порівняти нинішній стан твору з тим яскравим авторським живописом, що поступово відкривається з-під столітніх забруднень, записів та нашарувань старого лаку. Після закриття виставки реставрацію триптиху в майстернях Національного науково-дослідного реставраційного центру України буде продовжено.

На виставці також експонуватиметься низка гравюр ХVІ–ХVІІІ століть із колекції Музею Ханенків, які за образним ладом та тематикою пов’язані зі спадщиною Босха. Ця частина експозиції дасть змогу сповна осягнути той величезний вплив, який на художню культуру кількох поколінь справила творчість цього видатного митця.
Алла ВЛАСОВА, «Театрально-концертний Київ»
На фото: робота Босха

Джерело:  cultua.media