В Україні набув чинності режим НС в енергетиці

17 Лютого 2017 09:27

Від сьогодні, 17 лютого, в Україні запроваджено режим надзвичайного стану в енергетиці. НС оголошено на місяць, але в разі необхідності може бути продовжено.

У відповідному розпорядженні Кабміну пояснюється, що режим надзвичайного стану необхідний для утримання енергетичного балансу в країні і забезпечення стабільної роботи енергосистема. Режим НС введений “в зв’язку з блокуванням вантажних перевезень енергетичного вугілля антрацитної групи”, зазначають у Кабміні.

Режим НС дозволить управляти енергетикою в ручному режимі, при необхідності – відключати світло і вводити для окремих підприємств план споживання електроенергії.

Зокрема, передбачається, що “Укренерго” в рамках режиму надзвичайного стану може застосувати графік погодинного відключення електроенергії, виходячи з наявних запасів палива. Такий графік держкомпанія повинна узгодити з Міненерго.

Однак, як раніше запевнив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, віялові відключення можливі тільки в разі, якщо ситуація з постачанням вугілля з Донбасу не зміниться.

“Відключення електроенергії відбуватимуться тільки в критичних ситуаціях, і то ми заздалегідь про це інформуватимемо”, – запевнив Гройсман.

Як відомо, в Україні кілька тижнів група “активістів”, які назвали себе ветеранами бойових дій на Донбасі, блокує постачання антрацитового вугілля з т.зв. “Республік”. Вугілля цієї групи видобувається тільки на окупованій території і від нього залежить генерація електрики і теплової енергії. Існуючих запасів вугілля в Україні вистачить максимум на сорок днів, проте в режимі НС запаси можна “розтягнути” на сто днів.

Джерело:  ukr.segodnya.ua