Великий піст 2017 року починається 27 лютого і триватиме до 15 квітня. Великий Піст починається за сім тижнів до Великодня і складається з сорока днів (Чотиридесятниці), а також тижня перед Великоднем (Страсна седмиця).
Чотиридесятниця відзначається на честь того, що Ісус Христос постив в пустелі сорок днів, а Страсна седмиця – на згадку про життя Христа в останні дні його життя, про Його розп’яття і воскресіння, повідомляє Телеграф.
Основні продукти, дозволені в піст:
- Хліб чорний, злакові хлібці;
- Гриби різного приготування;
- Крупи (гречана, вівсяна, рисова, кукурудзяна, пшенична, ячна);
- Овочі за сезоном (картопля, буряк, морква, цибуля, капуста, редька тощо);
- Солоні і мариновані овочі, варення з ягід і фруктів;
- Бобові (квасоля, сочевиця, горох);
- Фрукти за сезоном (яблука, банани, гранат, апельсини тощо);
- Сухофрукти, горіхи, мед;
- Рибу дозволено вживати двічі за весь пост – на свято Благовіщення (7 квітня) і Вербну неділю (9 квітня).