Весна: що ви знаєте про тюльпани…

25 Лютого 2017 15:05

Хоча всі звикли вважати тюльпани символом Голландії, завезені вони були спочатку з Персії до Туреччини в XVI столітті. І перші згадки про цю квітку зустрічаються саме у зв’язку з Персією. Та й назва «тюльпан» пішла від перського слова toliban, що означає «тюрбан». Це пов’язано з тим, що бутон квітки нагадує чалму або тюрбан. Тепер же виведена величезна безліч сортів тюльпанів, що мають форму не тільки тюрбана.

Ще в XVI столітті в Туреччині вперше почали займатися селекцією тюльпанів. І до кінця століття було виведено майже 300 сортів цих квітів.

До Європи тюльпани вперше були завезені в 1559 році – до Німеччини. Цибулини цих квітів відіслав у Аугсбург сенаторові Герварт німецький посол при турецькому дворі.

Але найбільш серйозно до питання виведення нових сортів підійшли саме в Голландії. В результаті тюльпани стали символом цієї країни. Саме в Голландії були виведені найпопулярніші, а також рідкісні колекційні сорти тюльпанів.

Якщо ви хочете якомога раніше порадувати себе і близьких цвітінням тюльпанів, зверніть увагу на гібриди тюльпанів Фостера, Кауфманна, Грейга. Вони зацвітають в середині квітня (навіть раніше ранніх тюльпанів) і досить довго цвітуть. Серед сортів цієї групи: «Принцес Шарман», «Ленінз Меморіал», «Йоганн Штраус», «Розанна», «Лавлі Сепрайз».

Практично одночасно з цими тюльпанами або зразу після них розквітають ранні тюльпани, і прості, і махрові. Це такі гібриди, як «Містер Ван Дер Хуф», «Піч Блоссом», «Електра», «Віллемсорд», «Епрікот Бьюті», «Рубі Ред» та інші. Вони мають досить великі квітки і відрізняються великою висотою стебла – до 50 см.

У нас особливою популярністю користуються середньоквітучі тюльпани. Це гібриди Дарвінових тюльпанів і тюльпанів Тріумф. Вони дуже поширені з тієї причини, що їх цвітіння випадає на час, коли погода вже встановилася, і квіти не страждають від заморозків або вітрів. Також вони полюбилися нашим квітникарям за квітки великих розмірів і яскравих забарвлень. Це такі сорти як: «Парад Рекорд», «Генерал Ейзенхауер», «Гордон Купер», «Тендер Бьюті» та інші.

Найпоширеніші у нас – тюльпани класу Тріумф. Вони розквітають в середині травня, що робить їх практично святковими квітами. Дуже багато квітникарів вирощують такі сорти: «Люстіга Вітве», «Дон Кіхот», «Кіс Неліс», «Уайт Дрім».

Сорти, класи та групи тюльпанів

Якщо ви любите квіти незвичайних форм і забарвлень, то варто вибрати пізньоквітучі тюльпани з класів Бахромчастих, Лілієквітних або Папугових.

Це такі гібриди, як «Міранда», «Ап Стар», «Анжеліка», «Алегретто», «Анкл Том». Папугові зараз широко представлені такими сортами, як «Уайт Перрот», «Ред Перрот», «Оранж Фейворіт», «Блу Перрот», «Блек Перрот».

Бахромчасті відомі своєю незвичайною формою квіток. Сорти «Ред Уінг», «Бургу йди Лейс» «Нью Лук», «Майя», «Блу Херон» користуються неймовірною популярністю у квіткарів.

І лілієквітні тюльпани мають також дуже красиву будову квіток, схожі за формою з лілією. У цьому класі відомі такі гібриди, як «Уайт Тріумфатор», «Вест Пойнт», «Місіс Мук», «Ред Шайн» і «Жаклін», а також багато інших.

Сорти тюльпанів можна перераховувати досить довго. Адже їх виведено більше 2,5 тисячі. Не всі з них поширені однаково широко. Деякі можна зустріти на будь-якій клумбі, а є пристосовані тільки до вирощування в теплицях і оранжереях. Тим не менш, будь-який квітникар може вибрати не один, і навіть не десять, а значно більше сортів тюльпанів, пристосованих для вирощування в тій чи іншій кліматичній зоні.

http://floristics.info