Виставку пам`яті відомого музейника та археолога Миколи Макаренка представили в Музеї Ханенків

6 Лютого 2017 14:45

4 (17) лютого виповнюється 140 років від дня народження Миколи Омеляновича Макаренка (1877-1938). Микола Макаренко – легендарна постать в історії української культури. Видатний український археолог, мистецтвознавець, музейник, пам’яткоохоронець. Отримав вищу освіту і працював в Петербурзі, але 1919 року, у розквіті блискучої наукової кар’єри, повернувся в Україну, сподіваючись бути корисним батьківщині в добу великих суспільних змін.Протягом 1921-1924 років Микола Макаренко очолював Музей мистецтв ім. Б.І. та В.М. Ханенків, підпорядкований на той час Українській академії наук. Він повернув до Києва значну частину колекції Ханенків, евакуйованої Богданом Ханенком 1915 року: у вирі революційних подій 90 ящиків з творами мистецтва «загубилися» у Москві. Твори були розподілені по різних московських музеях і лише наполегливість «киян» на чолі з М.О. Макаренком дозволила зберегти їх для України.

Микола Макаренко активно захищав від знищення пам’ятки архітектури і мистецтва. Відтак, стосунки з партійними діячами не склалися від самого початку. Вчений критикував «культурну політику» радянських чиновників, зокрема, виступив проти знесення Михайлівського Золотоверхого собору. За свою громадянську мужність Микола Омелянович сплатив найвищу ціну. Після заслання, виправно-трудових таборів і чергового арешту за сфабрикованою справою його було засуджено і 4 січня 1938 року розстріляно.

Виставка є першим проектом Музею Ханенків на пошану Миколи Макаренка. Низка артефактів експонується вперше. Серед раритетів – портрети Миколи Макаренка та його дружини Анастасії, виконані Борисом Реріхом, вибрані твори європейського мистецтва з числа повернених М.О. Макаренком з Москви, унікальні архівні документи і книги Миколи Макаренка.

Партнери виставки: Національний художній музей України, Інститут археології НАН України, Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека ім. В. Г. Заболотного. Також на виставці представлені документи з родинного архіву академіка НАН України Ігоря Магури.

Куратор проекту – Катерина Чуєва
Виставка триватиме до 30 квітня 2017 року.
Вхід – за вхідним квитком до музею.

Джерело:  /prostir.museum