Я – нескінченність. Фрипулья!

18 Лютого 2017 11:53
Я – нескінченність. Фрипулья!

17 лютого  столична галерея «Дукат» відкрила виставку «Я – нескінченність», присвячену 75-й річниці легенди українського альтернативного мистецтва Федора Тетянича (Фрипульї).

Усією своєю художньою практикою Фрипулья маніфестував емансипацію мистецтва, позбавлення художнього акту будь-яких обмежень і формальностей. Перформанси художника були вкрай мальовничими, а живописні роботи — перформативними. Митець розробив концепцію житла майбутнього – біотехносфери. Він творив макети та повнорозмірні моделі з вторинної сировини, пересувався містом у химерних, власноруч створених костюмах зі сміття: дерев’яних уламків, пластику, ганчірок із плямами фарби, фольги та бляшанок. У своїх живописних творах, а також у маніфестах і перформансах, Фрипулья часто звертався до архетипів української культури, вплітаючи їх у концепцію всеосяжної нескінченності.

Федір Тетянич суттєво випередив свій час — сучасники не сприймали його серйозно, вважали диваком. Насправді ж він виробив не тільки власну філософську концепцію, але й трансформував усе своє життя у тотальний художній акт. Витворивши свій самобутній світ — світ Фрипульї, він став втіленням справжньої свободи та сформував образ нового художника — мислителя, генератора ідей, універсальної людини, позбавленої обмежень.