Як робити гарні селфі і почати заробляти на фотографіях

7 Лютого 2017 18:19

Профі потрібен портфоліо поз, а любителям – знання “суперсторони”

<p style="text-align: justify;"><span id="result_box" lang="uk"><span>На довгу пам'ять.</span> <span>Щоб</span> <span>фото</span> <span>вийшло</span> <span>вдалим</span><span>,</span> <span>повинне</span> <span>правильно</span> <span>падати</span> <span>с
На довгу пам’ять. Щоб фото вийшло вдалим, повинне правильно падати с

Фотосесії, селфі і фотопостановки сьогодні дуже популярні. Комусь знімки потрібні для соцмереж, хтось збирає їх для сімейного архіву, а деякі люблять фотографувати все підряд/робити фото “з родзинкою”, і планують на цьому заробляти. При цьому у всіх без винятку є фотографії настільки вдалі, що від них не можна очей відвести, але повно і не дуже хороших знімків. Щодо останніх: найобразливіше, коли пам’ятний момент дуже важливо відобразити, часу на це трохи (вдається зробити тільки пару фото), а в підсумку вони не виходять такими, як хотілося б. Фахівці вважають, що любителям фотографуватися потрібно знати лише кілька простих правил, а захоплюється фотографією більш серйозно – пройти курси, читати спецлітературу і вивчити свій фотоапарат.

ФОТО СЕБЕ: ПРАВИЛЬНА ТОЧКА І СВІТЛОТІНІ НА ОБЛИЧЧІ

Любителі селфі-знімків практично зробили революцію в фотомайстерності, створивши власну філософію і зробивши ці знімки невід’ємною частиною соціального життя. Але “гламурне” фото зробити не так вже й просто. “Найбільша проблема селфі – то, що людина фотографує саму себе і не може відрегулювати свою повноту, – пояснює фотограф Анна Савелова, що спеціалізується на обробці селфі-знімків. – Ті, хто виходить на фото повним, насправді допускають дві помилки. По -перше, занадто близько тримають смартфон, і одночасно “захоплюють” в знімок неправильний обсяг тіла. Вагу також додає селфі, де багато простору вгорі знімка, а на самому фото – тільки голова і плечі до середини грудей. У результаті людина виходить “квадратною” . А якщо вона ще й втягнула живіт, як це люблять робити багато, то у вазі додасть навіть худенька. Тому в першому випадку добре обзавестися селфі-палицею. А в другому – підібрати свою вдалу сторону. І якщо навіть втягуєте живіт, постаратися зробити це ненав’язливо”.

Потрібно виглядати невимушено: не втягувати живіт і не випинати губи.

Другий важливий момент, який відзначають селфімани, – збільшення окремих ділянок обличчя на знімку. Часто можна почути, що людина незадоволена своїм знімком через занадто великого носа або чола на фото. “Справитися з цим можна двома шляхами: вирівняти тон обличчя, після чого ділянки, які видаються, трохи затемнити за допомогою, наприклад, пудри, – каже фотограф Соня Поживанова. – Крім того, потрібно робити знімок злегка зверху і не прямо фас, а трохи “кокетливо” підставляючи камері вдалу сторону обличчя, одночасно трохи втягнувши щоки і простеживши за положенням губ. Випинання, якщо є така звичка, має бути легким, а краще взагалі обійтися без нього. По-перше, на цю тему надто багато жартів, а у друге, – переборщивши, можна отримати на фото довгий ніс, нескладні вилиці і занадто виразні/невиразні очі і “перебір” чола на знімку”. Крім цього, фахівці радять користуватися ефектами фотоапарата або смартфона і виставляти “день”, “ніч”, “портрет” тощо.

new_image_287

Знімки компанії. Переконайтеся, що кожен показав камері свою найкращу сторону.

ФОТОГРАФ НА ЗАМОВЛЕННЯ

Перша порада для тих, хто планує підробляти фотографом або зробити це своєю основною роботою, – закінчити хоча б бюджетні курси (від 500 грн) і багато читати про фотомайстерність. “Новачкам обов’язково потрібно знати, якими параметрами повинен володіти фотоапарат, якщо купувати новий, або виділити сильні сторони того фотоапарата, що вже є, – каже фотограф-фотохудожник Юрій брилюк. – Знаючи ефекти, завжди можна швидко налаштувати фотоапарат і відзняти потрібний кадр (дощ , подія, природне явище, зустріч важливих гостей і т. д.).

ЛОКАЦІЯ. Другий момент, на який часто нарікають клієнти фотографа – бідність фантазії щодо місць для фотосесій (навіть коли локації спеціально створені в фотосалонах), і те, що люди часто не знають, як стати, а фахівець їм не може підказати, сподіваючись на експромт. “Бажано, щоб у “новачка” був заготовлений набір локацій, – пояснює фоторгафии. – Тобто якщо це парк або сквер, то 10-20 різних ракурсів. Вони повинні бути такими, щоб відразу навіть важко було сказати, що на серії знімків одне і те ж місце”.

ПРОБА ПЕРА. Я б рекомендував починаючому фотографу спочатку пройтися по місцях і “пристрілятися”. Ще корисно взяти з собою терплячу модель (друга, подругу) і подивитися, як найкраще ставити людину/пару/людей, щоб плюси саме цього місця теж було видно. “Це все потрібно записати в блокнот, що, до речі, часто нехтують люди, що підробляють на зйомці фотосесій, – каже Юрій брилюк. – Також в інтернеті потрібно підібрати з десяток вдалих поз, щоб підказувати клієнтам, куди подіти руки і як парі/компанії вигідніше стати для фото”.

ОБРОБКА. Також фотограф повинен знати, як обробити фотознімки, щоб вони дійсно були професійними. Для цього можна самостійно вивчити фотошоп (відеоуроки в інтернеті і гори літератури) або вибирати курси фотомайстерності.

Джерело: Сегодня