Як визначити свою сильну сторону і перетворити її в ключ до ідеальної кар’єри

20 Лютого 2017 14:25

На одних заохочення від начальства сипляться, як з рогу достатку, а іншим, не менш здатним, крокувати так само впевнено по кар’єрних сходах не вдається. Не виключено, що проблема – в області психології: не завжди ми точно знаємо, в якому полі діяльності застосувати свої здібності так, щоб вони давали багатий урожай. Крім того, часто ми вважаємо те, що можна використовувати як плюс, своїм мінусом. Тест з використанням колоди карт “Шляхами підсвідомості” від психолога Тетяни Павленко допоможе зрозуміти, що саме є вашою сильною стороною в спілкуванні з людьми і кар’єрному просуванні.

Для цього виберіть одну з вподобаних карт (на фото) і опишіть її п’ятьма якостями, що першими прийшли на розум, наприклад: підтримуючий, сильний, наполегливий. Запишіть в стовпчик слова, якими охарактеризували вподобану картку. Тепер повторіть ті ж дії, але з картою, яка вам подобається найменше, і запишіть їх нижче. Порівняйте отримані характеристики з результатами, описаними в тесті, і об’єднайте їх.

  • Карта №1

Карта №1

КЛЮЧ: ПРО ЩО РОЗПОВІДАЮТЬ КАРТИ

Наша особистість – це риси характеру, про які ми знаємо, плюс якості, які ховає наша підсвідомість (опис картинки вами + її значення в тесті). Вподобана карта говорить про якості, які ви б хотіли розвивати в собі, розуміючи або відчуваючи інтуїтивно, що саме їх вам не вистачає для успішного розвитку кар’єри. Одні вже є вашими сильними сторонами, на які слід робити упор максимально в спілкуванні з колегами і партнерами. Інші поки що в дефіциті: ви або соромитеся їх задіяти, або помилково вважаєте, що такі риси натури вам невластиві. Насправді їх потрібно лише дістати з підсвідомості і почати використовувати, щоб все змінилося в кращу сторону. Якості, які ви приписали другій карті, що сподобалась менше, для вас не є дуже цінними – ви, як правило, прагнете їх уникати. Парадоксально, але дещо з цього переліку і є важливою складовою вашої багатогранної особистості! І можливо, потай ви заздрите тим, хто сміливо проявляє ці якості. Не гарячкуйте, а подумайте, як могли б ефективно використовувати цей ресурс, в яких ситуаціях і з якими людьми ним оперувати, щоб все закладене в вас йшло на користь справі.

Карта №1

Надійний, розважливий, щирий, доброзичливий, підтримуючий

Людей в вас підкуповує простота. Ви можете пожаліти, пожурити, підтримати, простими словами вказати на помилку так, щоб було не образливо. Вам можна доручити будь-кураторство: гарячку пороти не станете і іншим не дасте. Також не у вашій натурі звичка самостверджуватися за рахунок інших, проявляти зарозумілість – все це дуже цінно для керівника навіть невеликої комірки. Якби ці якості цінувалися в сфері соцзахисту та було можливо побудувати там хорошу кар’єру, вашим ресурсам ціни б не було.

Карта №2

Комунікабельний, відкритий, веселий, позитивний, легкий

З вами просто і на летучці, і на серйозному засіданні, і за п’ять хвилин до здачі важливого проекту – ви ніколи не напружуєте повітря негативом, не нервуєте через дрібниці і іншим не приносите дискомфорт. Ви здатні налагодити робочі відносини практично в будь-якому колективі, завжди друзів знайдете більше, ніж недоброзичливців. Вас добре відправляти на переговори. Або призначати начальником – завжди будете знати, чим дихають підлеглі. Ну а влаштовувати тімбілдінги і заряджати корпоративи сам бог велів. Але якщо інші будуть безтурботно жувати і випивати на них, ви в цей час зав’яжете купу корисних зв’язків, вирішите десятка два робочих питань і закладете фундамент під кар’єру років на п’ять наперед.

Карта №3

Фундаментальний, серйозний, зосереджений, консервативний, командний

Вас нелегко розкусити, швидше за все, ви інтроверт і на перекурах, біля кавомашини вас чути рідко. Зате таких трудоголіків ще пошукати: понаднормові завдання, суботники – все на ваших плечах. Ви з тих, кого називають скелетом компанії, бо її робота тримається на ваших щоденних, часом невидимих, зусиллях. Можливо, ви не вмієте їх і себе як слід презентувати, але в глибині душі кожен шеф розуміє ціну таким кадрам. Ваш шлях – сумлінна праця та тлумачні рацпропозиції, рідкісні, але влучні зауваження на нарадах, корисні поради та постійне поповнення власного досвіду.

Карта №4

Ранимий, вітряний, невпевнений, захоплений, лукавий

Ваша сила – в парадоксальності натури. Вам всього завжди мало, ви у всьому невпевнені і незадоволені собою. Муки творчості, самокопання і зміни – нормальний ваш стан, але саме вони рухають вас вперед. У наш час досвід роботи в різних сферах життя цінується, а ваш може варіюватися від роботи в шахті до практики аніматором в турецькому готелі. Постійні пошуки себе виводять вас на неймовірну кількість нових знайомих, збагачують навичками та ідеями. А продукт, за виробництво якого ви беретеся, приречений на успіх (хоч і нешвидкий), оскільки ніхто, як ви, шліфувати і вдосконалювати його не стане. Чутливість до критики теж можна трактувати як плюс, якщо, крім жалю, вона привносить в вашу роботу конструктив.

Карта №5

Стабільний, розважливий, прагматичний, поступливий, мудрий

На відміну від легковажного “Леонардо да Вінчі”, ви оплот стабільності і основа основ. Місце роботи вибираєте “раз і назавжди” і залишите його тільки в разі третьої світової. Тому фірма вкладає в вашу освіту, до ваших послуг – закордонні стажування, затишний кабінет і відгули. Вас добре приставляти до суворої звітності: копійка зайва не пропаде і витрачена буде лише на вартісне. Себе і свій час ви вмієте цінувати, як ніхто, викладатися за дармовщину не станете. І оклад, і бонуси вимагати не посоромитеся, а навик переговорів про гроші теж далеко не кожному дано і він важливий. До того ж в будь-якій ситуації вмієте все прораховувати на три кроки наперед, як справжній стратег: не виключено, що шахи – ваше хобі.

 /ukr.segodnya.ua