Як зміниться курс долара: нові загрози для гривні і наслідки для українців

25 Лютого 2017 12:52
Курс національної валюти в Україні буде залежати від чергового траншу МВФ, ситуації з блокадою Донбасу і рішення Росії про заборону іноземних платіжних систем
<p style="text-align: justify;">Що буде з курсом гривні. Фото: архів</p>
Що буде з курсом гривні. Фото: архів

В Україні курс долара в наступному місяці буде коливатися в межах 26-27 гривень, впевнені експерти. Національна валюта залежить не тільки від траншу МВФ, але і від ситуації з блокадою Донбасу, яка може вплинути на обсяги експортної виручки. Сайт “Сегодня” з’ясував, який курс долара чекає українців в наступному місяці і що може подорожчати через девальвацію гривні.

Що буде з курсом гривні

Традиційно березень – спокійний місяць для валютного ринку, пояснює керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. Експерт упевнений, що курс долара в Україні в наступному місяці буде коливатися на рівні 27-27,5 гривень на міжбанку. Позитивно на валютний ринок, відзначає Паращій, вплинуть валютний транш від МВФ і макроекономічна допомога від Євросоюзу, яка очікується найближчим часом.

  Негативно на курс гривні, вважає аналітик, може вплинути “блокада” залізничних колій на окуповану територію. Через виниклу дефіциту антрацитного вугілля вже зупинилося кілька металургійних комбінатів, які приносили експортну виручку. Як каже прем’єр-міністр Володимир Гройсман, через блокаду може “лягти” вся українська металургія, яка приносить 20% валютного виторгу.

“Експорт впаде. Ми знаємо, що зупинився Алчевський меткомбінат, зупинився Єнакіївський метзавод. Як мінімум ці два підприємства не будуть приносити експортну виручку, на міжбанку пропозиція долара буде трохи нижче. Це не критично, але за інших рівних це може створити якийсь тиск на гривню”, – говорить Олександр Паращій.

Експорт впаде. Ми знаємо, що зупинився Алчевський меткомбінат, зупинився Єнакіївський метзавод. Як мінімум ці два підприємства не будуть приносити експортну виручку, на міжбанку пропозиція долара буде трохи нижче. Це не критично, але за інших рівних це може створити якийсь тиск на гривню”, – говорить Олександр Паращій.

Ще один можливий удар для гривні, впевнений президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, можлива заборона іноземних платіжних систем в Росії. Велика частина валюти в Україну, майже сім мільярдів доларів, надходить в Україну від заробітчан і родичів за кордоном, три мільярди від цієї суми надсилають з Росії, відзначає Охріменко.

“Держдума Росії в першому читанні (належить ще друге читання і голосування за закон в цілому, – прим.ред) прийняла заборону на іноземні платіжні системи. Якщо така заборона буде прийнятий, це буде сильним ударом по нашому курсу. Якщо буде заборона, це може дуже сильно вплинути на валютний ринок. Потім, звичайно, придумають, як завозити гроші, але на час це буде удар “, – говорить Олександр Охрименко.

За словами експерта, якщо закон ухвалять найближчим часом, курс долара в Україні може підскочити до 30 гривень, якщо ні – курс буде на рівні 26,9-27,5 гривень за долар.
 
З середини січня попит на гривню на валютному ринку менше, ніж пропозиція, зазначає старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб. “Тенденція перевищення пропозиції валюти над попитом триватиме і в березні, а значить, вартість долара залишиться під тиском”, -впевнений аналітик.
 
Динаміка курсу буде визначатися активністю НБУ на валютному ринку. А бажання НБУ поповнювати валютні резерви в чому буде залежати від долі чергового траншу МВФ. Зараз ситуацію з траншем в один мільярд доларів офіційні особи характеризують словами “всі принципові питання врегульовані, залишилося узгодити дрібні технічні деталі, і гроші прийдуть”.

“Якщо до кінця березня гроші МВФ прийдуть, то НБУ може менше хвилюватися за величину резервів і скоротити, а то й зовсім призупинити аукціони з купівлі валюти”, – вважає Вадим Іосуб. В цьому випадку долар до кінця березня знизиться до 26,0-26,5 гривень. Якщо МВФ не надасть транш, долар в Україні коштуватиме 27 гривень.

Якщо до кінця березня гроші МВФ прийдуть, то НБУ може менше хвилюватися за величину резервів і скоротити, а то й зовсім призупинити аукціони з купівлі валюти”, – вважає Вадим Іосуб.

До чого приведе девальвація гривні

Від курсу долара в Україні залежить вартість бензину, зазначає заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев. Так, після девальвації гривні по відношенню до долара на десять копійок, з’являється економічне обґрунтування підвищити вартість бензину на сім копійок. 80% світлих нафтопродуктів Україна імпортує, крім того, в валюті доводиться платити податки.

“У нас в повній пропорційності від девальвації курсу підвищуються ціни, оскільки береться ціна в євро або в доларах, що стосується імпорту, і просто множиться курс при переведенні в гривню. Плюс і податки зростають. Так що ціни ще ростуть дещо більше, ніж девальвація”, – пояснює екс-міністр економіки Віктор Суслов.

У нас в повній пропорційності від девальвації курсу підвищуються ціни, оскільки береться ціна в євро або в доларах, що стосується імпорту, і просто множиться курс при переведенні в гривню. Плюс і податки зростають. Так що ціни ще ростуть дещо більше, ніж девальвація”, – пояснює екс-міністр економіки Віктор Суслов.

У формулі, за якою Кабмін розрахував тариф на газ для населення, також закладено курс долара. Уряд прийняв рішення переглядати вартість імпортного газу кожні півроку (постанова №90). Якщо тариф перерахують з урахуванням нового курсу долара і подорожчання імпортного палива, за оцінками експертів, вартість кубометра блакитного палива буде коливатися в межах 8-11 гривень (зараз 6,8 гривні).
Експерт продовольчих ринків Федір Рибаков уточнює: в першу чергу разом з доларом дорожчають банани, цитрусові, риба, сири та м’ясні делікатеси. Приміром, ціна бананів в супермаркетах завжди 1,1-1,2 долара за кілограм.

Крім того, до курсу гривні “прив’язані” ціни на іномарки. “Ціни чітко прив’язані до курсів валюти країни-постачальника. Як поведе себе гривня, долар, євро, рубль – так і будуть змінюватися ціни. Останні роки і місяці вони росли”, – розповідає директор з маркетингу групи компаній “АІС” Сергій Боровик

Така ж ситуація і на ринку нерухомості. Ціни на “вторинці” зафіксовані в американській валюті. Якщо, наприклад, квартира вартістю 30 тисяч доларів на даний момент обійдеться в 810 тисяч гривень, після подорожчання американської валюти на одну гривню за таку ж квартиру доведеться заплатити вже 840 тисяч.