Заморожена їжа і 5 міфів про неї, у які пора перестати вірити

16 Лютого 2017 10:36

Майже у кожного з нас після літньої пори морозильна камера забита фруктами та овочами для зими. Однак, дехто не знає, як правильно заморожувати дари природи, а дехто й узагалі переконаний, що від такої їжі більше шкоди, ніж користі. Детальніше читайте у “Країні Здоров’я“.

Не вірте усім міфам
Міф №1. Заморожувати можна тільки певні продукти
Замороження діє як кнопка «пауза», тому заморожувати насправді можна практично всі продукти. Згідно FSA (Британське агентство харчових стандартів), безпечно зберігати їжу аж до зазначеного на упаковці терміну. Але як тільки їжа разморожена, кнопка паузи «вимикається» і їжу потрібно вжити протягом 24 годин.Міф №2. Заморожування вбиває мікроби
Це найпоширеніша помилка. Більшість типів бактерій переживає заморожування – просто впадає в сплячку до кращих часів. Таким чином, потенційно продукти можна зберігати нескінченно – якби з часом через утворення кристалів не погіршувався їх смак і структура.

Тому їжу потрібно розморожувати повільно, переважно в холодній воді або в холодильнику. Тому що при різкому підвищенні температури бактерії починають дуже активно розмножуватися.

Міф №3. Не можна заморожувати їжу в день до закінчення терміну використання
Більшість людей вважає, що їжу можна заморожувати тільки в день покупки, але це не так. Цілком безпечно відправляти на заморозку продукти протягом усього періоду їх терміну придатності – навіть в останній день. Але вже якщо запізнилися – краще дійсно викинути. FSA рекомендує заморожувати їжу відразу ж, як тільки ви розумієте, що не використовуєте її до виходу терміну придатності.

Міф №4. Не можна заморозити приготоване м’ясо (включаючи курча)
Насправді, можна заморожувати як сире, так і приготоване м’ясо. І навіть приготувати з нього нове блюдо, яке потім знову заморозити. Правда, смакові якості можуть бути вже не ті – головне, стежити за терміном придатності.

Міф №5. Не можна зберігати заморожені продукти довго
Потенційно можна зберігати їх нескінченно – при наявності гарної морозилки і підтримуванні постійної температури (нижче 21 градуса Цельсія). (Всі знають про стратегічні державні запаси, які зберігаються 20 і більше років). Чому ж фахівці рекомендують зберігати їжу не більше 3-6 місяців? Відповідь проста: крижані кристали погіршують структуру і смак продуктів і її стає неприємно вживати. Тому щоб зберегти хороший смак м’яса якомога довше, варто перед приміщенням його в морозилку замаринувати.