Завтра розпочинається виставка живопису Марти Базак в Національному музеї Тараса Шевченка

13 Лютого 2017 19:32

В образотворчому мистецтві не поодиноке явище, коли художник звертається до різних жанрів, а то і видів. Але в більшості випадків митець віддає перевагу і плідно працює в тому, в котрім  найбільш повно втілюється його естетичне кредо.

В цьому контексті  заслужений художник України Марта Базак є особистістю унікальною: вона рівноцінна в усіх жанрах, до яких звертається. Більше того, вона в кожному із них реалізує ту чи іншу точку амплітуди свого  творчого темпераменту.

Отримавши базову освіту у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва (факультет художнього текстилю), вона заявила про себе як самобутнього і масштабного майстра гобелену. Паралельно з цим Марта створює батик, звертається до живопису на склі, графіки та живопису. І саме її пошукам максимальної виразності авторської мови в живописі присвячена нинішня виставка.

Поціновувачі творчості мисткині помітять  схожість сюжетних ліній її полотен з тими, що вже реалізовані в інших жанрах. Та  один і той же мотив, але втілений   виразними засобами живопису, сприймається  вже по-іншому, створює  незвичний  ракурс сприйняття і новий асоціативний ряд. Ця особливість дає змогу художниці через  абсолютну конкретність зображення вивести глядача  на рівень філософськи-символічного сприйняття  твору.  Взагалі, її малярству притаманна самозаглибленість образу, внутрішню експресію якого відтіняє статичність композиційних елементів і підкреслює аскетизм майже монохромної кольорової гами.

Марта Базак – митець постійного пошуку. Кожна її виставка (а їх з 1976 року – початку виставкової діяльності – було близько сотні)  являє нам нову грань її таланту, нові мистецькі одкровення, нові, інколи доволі ризиковані, пластичні експерименти. І в якій би жанровій іпостасі вона себе не презентувала,  саме це є суттю її творчої особистості. Саме це привертає до неї постійну увагу не тільки колег-професіоналів, але й широкого загалу. І саме це підтверджує виставка «Марта Базак. Живопис».

Початок події:14 лютого 2017 18:00

Закінчення події:26 лютого 2017 18:00

Вартість:За ціною вхідного квитка

Адреса:м. Київ, бул. Шевченка, 12

Джерело:  prostir.museum