16 березня: це цікаво знати

16 Березня 2017 08:00

 

Слово — полководець людської сили
Володимир Маяковський

16 березня за григоріанським календарем 75 день року. До кінця року залишається 290 днів.

Погода і життя людей становлять єдине неподільне ціле. І тому споконвіку людина намагалася передбачити її заздалегідь, щоб спланувати своє життя. І, звичайно, добрими порадниками в цьому їй були природні явища, поведінка тварин і птахів. Навіть зараз, незважаючи на всі зміни клімату, пов’язані з активною діяльністю людей, ми все одно орієнтується на народні прикмети. Бо у більшості випадків вони себе виправдовують. Так, наприклад, якщо сонце у темнуватому, прозорому колі – чекай вітру або ж, якщо у березні переважає вітер з північного сходу, то влітку чекай градобиття.

За церковним календарем 16 березня вшановують мучеників Євтропія, Клеоніка і Василіска, преподобну Піаму діву, святителів Зинона і Зоїла.

У народі 16 березня, у день Василіска і Євтропія, очікували тепло, що обіцяло гарний врожай.

Іменинниками 16 березня є:
Василь, Севастян, Зиновій, Зинон, Ізабела, Ринат.

16 березня народились:
1871 — Микола Бурачек, український житвописець, театральний художник, письменник, мистецтвознавець. Присвятив себе створенню образів української природи. Активний дослідник живописної спадщини Т.Шевченка;
1882 – Христина Алчевська, українська поетеса і педагог. Авторка поетичних збірок «Туга за сонцем», «Сонце з-за хмар», «Пісня життя», «Моєму краю», «Пробудження».

Події 16 березня:
1664 — поляки розстріляли українського гетьмана Івана Виговського.
1880 — за підозрою в революційній агітації заарештований український поет Іван Франко.
1917 — у Києві відбулася велика маніфестація — День свята революції. У ході мітингу кияни знищили міський пам’ятник Столипіну.
1990 — у Львові розпочала роботу перша сесія відродженого Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

Чи знаєте ви, що:

Українці Маяковські пішли від тих козаків, які стояли на сторожі на курганах, при маяках, що підпалювались у разі татарських нападів.

Один з яскравих представників такого роду Володимир Маяковський про себе писав: «Я з діда — козак, з другого – січовик». І постійно підтверджував це, рубаючи словом, як шаблюкою, зокрема, москалів. «Товаришу москаль, на Україну жартів не скаль», бо «знань у росіянина (про Україну) не глибока товщ», тому і полюбляє такий «брат» «дурницю зморозить, викладе весь вантаж розумовий: візьме й розповість зо двоє курйозів — анекдотів української мови» (переклад цитат Л.Первомайського).