17 березня: це цікаво знати

17 Березня 2017 08:00

1456573682

«Фундаментом держави є культура, що лучить елементи у державну цілість… Не тільки учитель може навчати, але може його навчати і виховувати і урядовець, вояк, промисловець»
Августин Волошин

17 березня за григоріанським календарем 76 день року. До кінця року залишається 289 днів.

За церковним календарем 17 березня вшановують преподобного Герасима, благовірного князя Василія, благовірного князя Даниїла, мучеників Павла та Юліанію, преподобного Якова, благовірного князя В’ячеслава, святителя Григорія.

У народі 17 березня очікували з вирію граків і підмічали, якщо птахи кричать, то за кілька днів очікуй негоду, а якщо наводять лад у гніздах – незабаром розпогодиться.

Іменинниками 17 березня є:
Данило, Василь, В’ячеслав, Павло, Юлія, Григорій, Яків.

17 березня народились:
1841 — Марія Вольвач, українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка;
1874 — Августин Волошин, політичний, культурний, релігійний діяч Закарпаття, президент Карпатської України;
1876 — Вадим Щербаківський, український археолог, етнограф;
1903 — Юрій Дольд-Михайлик, український письменник, сценарист. Автор роману-трилогії «І один у полі воїн», «У чорних лицарів», «Над Шпрее клубочаться хмари».

Події 17 березня:
1674 — Івана Самойловича було проголошено гетьманом всієї України.
1861 — у всіх церквах почали зачитувати селянам Маніфест «Про дарування кріпосним людям прав стану вільних сільських обивателів і про устрій їхнього побуту» (про скасування кріпацтва).
1917 – у Києві засновано Центральну Раду на чолі з Михайлом Грушевським.
1917 — У Петербурзі українська делегація на чолі з О. Лотоцьким зустрілася з прем’єр-міністром Росії графом Львовим. Ухвалено меморандум (українські вимоги: запровадження української мови у державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців).
1937 — у СРСР ухвалили закон, що позбавив селян свободи пересування.

Чи знаєте ви, що:

Гетьман Петро Дорошенко останні 20 років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт біля Москви) помістя — 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року. Там же і був похований.

Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була … дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова.