21 березня: це цікаво знати

21 Березня 2017 08:00

1300258595_vesna6

Це не біда, коли влада йде у відставку; біда, коли у відставку йде народ
Михальченко Микола

21 березня – день незвичайний, оскільки саме цієї доби у черговий раз — тепер вже за астрономічним календарем — народжується весна. Цей день вважають другим днем весняного рівнодення. Тепер можна сказати, що весна народилася і прийшла за всіма можливими календарями.

Періоди рівнодення відзначаються сильними вітрами і бурями. Якщо у цей день з теплих країв повертається жайворонок, то слід чекати теплої весни. Якщо хмари високо і пливуть по небу швидко, значить погода буде доброю.

За церковним календарем 21 березня вшановують преподобного Феофілакта-сповідника, мученика Феодерита, преподобних Лазаря і Афанасія Муромських, преподобного Дометія, ікону Божої Матері «Знамення».

Іменинниками 21 березня є:
Опанас, Ярема, Феодосій, Лазар.

21 березня народились:

1884 — Олексій Шовкуненко, український живописець майстер пейзажу і портрета, педагог. Автор картин «Дніпробуд», «Одеський суднобудівний завод», «Осінні квіти», «Конча-Заспа», портрети В.Заболотного, М.Рильського, С.Ковпака, М.Лисенка.

1839- Модест Мусоргський, російський композитор. На українську тему написав оперу «Сорочинський ярмарок»; перший із російських композиторів звернувся до творчості із «Гайдамаків», «Гопак» та «Дніпро».

1870 — Олександр Лотоцький (Білоусенко), український письменник, науковець, державний діяч, активний захисник української мови й письменства. Укладач читанок-хрестоматій; автор казок, оповідань за фольклорними мотивами.

21 березня святкують:

  • Всесвітній день поезії
  • Міжнародний день лялькаря
  • Міжнародний день людини з синдромом Дауна
  • Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

Події 21 березня:

1918 — більшовицький уряд України було евакуйовано з Катеринослава до Таганрога.
1927 — у Києві виходить перший номер української «Літературної газети».

Чи знаєте ви, що:

Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла до відомого діяча лялькового театру Дживадо Золфагаріхо (Іран).

У 2000 році на XVIII Конгресі УНІМА в Магдебурзі він виніс цю пропозицію на обговорення. Але, незважаючи на те, що дискусія про місце і час проведення цього свята була дуже жвавою, це питання так і не було вирішено.

Лише тільки через два роки, на засіданні Міжнародної Ради УНІМА, дату святкування було визначено. Традицію Свята лялькарів усього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме в цей день всі професіонали і прихильники театру ляльок святкують Міжнародний день лялькаря.

Президент УНІМА Маргарета Нікулєску звернулася до всіх діячів театру ляльок з закликом перетворити день 21 березня на захоплюючий ритуал на славу лялькового театру: «Нехай в цей день грають лялькові спектаклі, проводять дискусії, влаштовують зустрічі, нехай об’єднуються всі професіонали і аматори одного з найдавніших видів мистецтва – театру ляльок! Хай всі навколо стануть учасниками нашого свята! Хай всі опиняться в театрі ляльок!»

«Рідна країна»