24 березня: це цікаво знати

24 Березня 2017 08:00

164

Кожен помирає . Але не кожен насправді живе
Вільям Воліс

За церковним календарем 24 березня вшановують святителя Софронія, преподобного Софронія Печерського, преподобного Олексія Голосіївського, преподобного Піонія, святителя Єфимія, архієпископа Новгородського, чудотворця.

У давнину примітили, що пухнастий іній у цей день передвіщає хорошу погоду. «Якщо у цей день березень забирає з собою холод, літо буде теплим». У цей час розпочинається ранній рух соку у берези.

Іменинниками 24 березня є:
Юхим, Іван, Георгій, Софрон.

24 березня народились:
1900 — Іван Козловський, видатний український оперний і камерний співак;
1906 — Клавдія Шульженко, співачка, акторка театру та кіно.

24 березня відзначають:

  • Всесвітній день боротьби проти туберкульозу
  • День фтизіатра (Фтизіатрія — розділ клінічної медицини, що вивчає причини виникнення, закономірності поширення і механізми розвитку туберкульозу, викликані їм патологічні процеси в організмі людини і методи його профілактики, діагностики та лікування)

Події 24 березня:

1882 — Роберт Кох повідомляє про відкриття збудника туберкульозу.
1898 — В Америці продали перший автомобіль — модель «Вінтон» обійшлася покупцю в одну тисячу доларів.
1918 — Центральна Рада проголосила українську мову державною.
1933 — Вступає в дію закон, напередодні прийнятий німецьким парламентом (69% голосів), котрий передає уряду законодавчу владу та фактично призупиняє дію конституції. Цим самим уся влада легально переходить до Гітлера.
1989 — у Львові відбувся перший політичний страйк в Україні.

Чи знаєте ви, що:

Для запобігання епідеміям в Україні у Києві ще у 1740 році було вперше створено карантинну службу — Васильківський карантин. Її підвідділи знаходилися у Переяславі, Черкасах, Кременчузі та інших містах.

Перше в Україні наукове медичне товариство — Київське товариство лікарів — було засноване в 1840 році з метою сприяння розвиткові медичної науки і практики. А з 1886 року вперше в світі при товаристві почали проводитися систематичні медичні читання, в яких брали участь діячі медичної науки. При товаристві працювало санітарне статистичне бюро.

Перша в Україні велика лікарня була побудована в 1800 році у Кременчуці.