Чому корисно їсти кашу

19 Березня 2017 13:27
Чому корисно їсти кашу

Дискусії навколо питання “яка каша найкорисніша” не стихають роками.

Але а одному дієтологи одностайні: будь-яка каша несе для людського здоров’я більше користі, ніж картопля чи макарони. Ключову роль у цьому відіграє не тільки спосіб приготування каші, а й усвідомлення того, наскільки важлива та чи інша крупа для нашого організму.

Гречка

З усіх круп гречку вважають найкориснішою, оскільки в ній міститься найбільше вітамінів групи B. Каша з гречки дуже ситна і багата мінералами, особливо магнієм, фосфором і залізом. У гречці міститься також достатньо кальцію, магнію, цинку і йоду, щоб забезпечити добову норму людини. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп. Людина, яка вживає гречку, може легко обходитися без м’яса.

Вівсянка

Вівсяна каша теж багата мінеральними речовинами і вітамінами. У ній особливо багато незамінної лінолевої жирної кислоти, що корисно для кровообігу і серцево-судинної системи в цілому. Вівсяна каша допомагає виводити з організму шкідливий холестерин, зміцнює імунітет та покращує стан шкіри.

Кукурудзяна крупа

Цінна тим, що може пригнічувати гнильні процеси в кишечнику за рахунок вмісту в ній харчових волокон. Кукурудзяна каша багата на вітаміни групи В, А, Е, РР. Також містить залізо і кремній. Через високий вміст каротину, ця каша добре впливає на зір.

Перловка

Виготовляють крупу із ячмінного зерна. Перловка містить вуглеводи, білки, навіть рослинні жири. У перловці зібрані практично всі представники вітамінів групи В, калій, кальцій магній, цинк та йод. А фосфору у перловці міститься удвічі більше, ніж у будь-якій іншій каші.

Ячна крупа

Як і перловку, ячну крупу виготовляють із зерен ячменю, але не шліфують, а дроблять. У ячній каші багато калію, кальцію, фосфору і заліза. Її рекомендують людям, які бажають скинути свою вагу. До того ж вживаючи її, можна ефективно підтримувати фігуру в прекрасному стані.

Рис

Рисова каша – справжнє джерело енергії і вуглеводів, проте у ньому білка у ньому найменше, ніж у попередніх крупах. Тож постійно харчуватися тільки рисом – навіть небезпечно, бо рано чи пізно можна заробити дефіцит тіаміну.

Пшенична каша

У пшениці міститься крохмаль, незамінні амінокислоти і білок, рослинні жири, клітковина і незначна кількість цукрів. Поряд із цим пшенична крупа багата на важливі мікроелементи, такі як калій, кальцій, фосфор і магній, а також вітаміни В1, В2, В6, С, Е і РР.

Пшоно

Найменш корисна крупа, оскільки повільно перетравлюється і вступає в реакцію з розігрітими жирами. Та навіть пшоно містить вітаміни, магній і фосфор, і тому пшоняна каша все одно в рази корисніша за будь-яку картоплю.

Манка

У порівнянні з іншими крупами манна містить менше вітамінів. Річ у тім, що манну крупу готують з очищених від оболонок зерен пшениці, а більшість вітамінів містяться якраз в цих оболонках. Проте, за рахунок того що манна каша вариться дуже швидко, корисні речовини не руйнуються в процесі кулінарної обробки. Крім того, в манній каші відсутня клітковина, тому перетравлюється вона набагато легше, ніж інші каші. Саме тому вона рекомендується людям з хворим шлунком і кишечником

http://poradnyk.com.ua