Фактор “мінімалки” – що очікує ринок праці

13 Березня 2017 11:30
Фактор "мінімалки" – що очікує ринок праці

Ринок праці надто чутливий до змін та економічних коливань. Попит і пропозиція знаходяться у залежності від багатьох факторів, зокрема: політична скерованість держави, соціальне законодавство, економічна кон’юнктура, демографічна структура населення, рівень заробітної плати, кількість роботодавців, рівень життя потенційних працівників, державне регулювання, умови праці та інше. Проте, основними чинниками все ж залишаються фактор підвищення мінімалки та економічне зростання (формують попит та пропозицію відповідно).

Раніше, «Вечірка» повідомляла про позитивні прогнози економістів та фактично підтверджені дані щодо зростання економічних показників країни, не менше ніж на 1,5%. А щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати – з 1 січня 2017 року згідно чинного законодавства показник становить 3200 грн. Згідно даним Інституту демографії та соціальних досліджень, сукупність основних факторів дасть позитивний ефект для ринку праці.
Певна група фахівців виявила побоювання щодо можливості масових звільнень із підвищенням рівня мінімальної зарплати. Проте, такі припущення далекі від реальності, – підприємці, котрі зацікавлені у розвитку своєї справи і надалі справно сплачуватимуть податки, оскільки паралельно відбуватиметься зростання економіки, тож критичних наслідків зміни не нестимуть.

Ситуація залишиться стабільною ще через відчутне зменшення кількості працездатного населення. Вже зараз ринок змінюється, проте, під натиском робочої сили, а не роботодавців, – така ситуація пояснюється покращенням рівня економіки, що призводить до бажання населення отримати кращі умови на ринку.

У цілому, покращення фіксується з початку звітного періоду, оскільки рівень безробіття суттєво знижується (на 15,5%), у той же час, зменшилась кількість бажаючих на одну вакансію майже вдвічі, що, зрозуміло, зменшує конкуренцію.
Статистичні дані свідчать про зниження запланованих звільнень – близько 30 тис. працівників, на чверть менше попередніх показників минулого року.

За завіренням експертів із Державної служби зайнятості, ринок праці, наразі, показує позитивну динаміку, безробіття падає помірними темпами, ринок відновлюється та стабілізується.

Досить просто підтвердити подібні запевнення, звернувши увагу на портали по працевлаштуванню, адже, згідно даним, кількість вакансій збільшилась майже на 55% за рік, при цьому, майже 40% роботодавців підвищували рівень зарплати з початку 2016 року.

Варто зауважити, що підвищення рівня мінімальної заробітної плати було необхідним кроком задля злагодження різкого перепаду цінової політики та у зв’язку зі стрімким здорожчанням комунальних послуг. У разі замороження соціальних стандартів держава ризикувала отримати повну відмову від сплати спожитих послуг, зниження рівня економіки, що врешті, могло призвести до небажаних наслідків.

Цікаво, попри підвищення рівня мінімалки, купівельна спроможність громадян залишається на досить низькому рівні, адже, фактично, різниця лише компенсує витрати на збільшені тарифи.

Та, все ж, прогнозування позитивної тенденції зберігаються. Економісти запевняють у збільшенні реальних доходів вже цьогоріч, що, безумовно, призведе до зниження рівня бідності у країні на 17-25%.

Проте, залишається відкритим питання про збереження зарплати «у конвертах» та чи вдасться вивести значний відсоток таких «тіньовиків», адже, у такому випадку, значно зросте навантаження на Державну службу зайнятості та Фонд соціального страхування на випадок безробіття у частині зростання виплат по безробіттю.

Залишається сподіватися, що ринок праці реагуватиме виключно на позитивні зміни в економіці, що дасть змогу скерувати результати у правильний напрямок.

https://vechirniykiev.com.ua