Користь і шкода кетчупа для здоров’я: міфи і реальність

26 Березня 2017 15:15

Які асоціації у тебе виникають при згадці про кетчупу? Яскраво-червоний, соковитий, густий, ароматний і пряний – цей соус по праву вважається одним з найбільш улюблених і популярних не тільки в нашій кухні, але і у всьому світі.

Багато страви без кетчупу вже здаються нам прісними і нудними, а деякі – просто немислимі без цього насиченого томатного смаку. Ми використовуємо кетчуп для додання пікантних ноток м’яса та риби, приготування салатів, обрамлення улюблених закусок, підкреслення смаку гарячих страв, облагородження гарнірів. І часто навіть не замислюємося, яку користь або шкоду таїть в собі цей став таким звичним соус.

Проте, у кетчупу є як свої прихильники, так і противники. Давай разом з tochka.net розглянемо, якими міфами і легендами про шкоду і користь обріс цей популярний соус за свою історію.

  • Думка №1: кетчуп не приносить ніякої користі для здоров’я і зовнішності

Високий вміст томата в кетчупу робить його незамінним джерелом такого цінного антиоксиданту, як лікопен, який потрапляє в наш організм виключно з їжею, а виробляється з помідорів. Лікопен має протипухлинний ефект, уповільнює розвиток атеросклерозу, знижує ризик захворювань серця і є профілактикою захворювань очей. До того ж кетчуп по праву вважається антидепресантом, оскільки в своєму складі містить серотонін – всім відомий “гормон щастя”.

  • Думка №2: кетчуп складається з шкідливих продуктів

Все залежить від виробника і ціни кетчупу. Адже іноді і продукт під назвою ковбаса може не містити м’яса, а чіпси – картоплі. Чим дешевше кетчуп, тим, відповідно, більше натуральних і корисних інгредієнтів в ньому замінено на синтетичні аналоги. Повну інформацію про склад продукту можна прочитати на упаковці. Класичний кетчуп складається з томата, спецій, солі та води. Завдяки цим натуральним інгредієнтам, частка яких в якісному продукті досить висока, соус залишається незмінно корисним для здоров’я.

  • Думка №3: у кетчупі використовуються низькосортні продукти

Насправді жоден поважаючий себе виробник не опуститься до такого рівня, щоб закидати в кетчуп гнилі помідори. Процес приготування соусу піддається численним та ретельних перевірок і аналізу на кожному етапі виробництва, починаючи від якості вихідної сировини у постачальників і закінчуючи дегустацією зразків готового продукту. У кетчупі присутні консерванти, ароматизатори та стабілізатори, але в якісному продукті їх концентрація мінімальна.

  • Думка №4: вживання кетчупу викликає ожиріння і алергію

По суті своїй кетчуп є соусом, приправою, а не основною стравою. При його вживанні слід знати міру і не їсти його ложками, а лише додавати для смакових відчуттів. Крім того, кожен організм індивідуальний і може по-різному реагувати на певні продукти. Якщо у тебе спостерігається алергія при вживанні помідорів, звичайно ж, кетчуп краще їсти з обережністю або взагалі виключити з раціону. У кетчупу, як і в інших продуктах, для підкреслення смаку присутній цукор. Але його процентний вміст цілком відповідає нормам, і при помірному вживанні кетчуп не викличе збільшення у вазі.

  • Думка №5: кетчуп можна давати вагітним і дітям

Тут також важливий індивідуальний підхід і спостереження за особливостями організму. Справа в тому, що помідори, як і інші червоні і помаранчеві продукти, не рекомендується додавати в раціон дітям на першому році життя. Але ось старших діток можна не позбавляти задоволення посмакувати краплею помідорного соусу, звичайно ж, за умови його бездоганної якості і натуральності. Смаки вагітної жінки мінливі і непередбачувані. Її організм, як локатор, налаштований на потреби малюка і сам диктує, що варто з’їсти майбутній матусі. Ложечка високоякісного кетчупу без довгого списку шкідливих умов в своєму складі принесе не тільки користь, але і задоволення, збивши оскомінку і задовольнивши бажання вагітної.

Отже, давай підіб’ємо підсумки. Кетчуп – просто незамінний продукт на нашій кухні. Його вживання має бути помірним і розумним, а якість – бездоганним. В цьому випадку кетчуп не тільки не заподіє шкоди організму, але і принесе задоволення, додасть здоров’я і порадує відмінним смаком.