Квартири стабільно дорожчають: як змінюється ситуація на ринку оренди житла

19 Березня 2017 14:52

За минулий рік в Києві оренда квартир подорожчала приблизно на 20%. Ріелтори відзначають: на ринок вплинули економічне зростання, девальвація гривні і зростання комунальних платежів. Цього року ціни також будуть рости, проте причин для різких стрибків немає. Сайт “Сегодня” з’ясував, як і чому змінилися ціни на оренду квартир.

Як комуналка вплинула на оренду житла

На початку року між орендарями та орендодавцями була спроба домовитися, хто буде платити за комуналку, розповідає представник Асоціації ріелторів України Артур Пилипчук. При цьому за словами київського ріелтора Максима Бабуряка: орендодавці часто погоджуються покривати частину витрат на комуналку. “Раніше такого дійсно не було – в сегменті дешевого житла орендарі самі платили за комунальні послуги. Зараз, коли комуналка може коштувати стільки ж, скільки і орендна плата, багато хто намагається домовитися з орендодавцями і іноді такі спроби закінчуються успіхом”, – розповідає експерт.

Раніше такого дійсно не було – в сегменті дешевого житла орендарі самі платили за комунальні послуги. Зараз, коли комуналка може коштувати стільки ж, скільки і орендна плата, багато хто намагається домовитися з орендодавцями і іноді такі спроби закінчуються успіхом”, – розповідає експерт.

Великі суми в платіжках підштовхують українців до пошуку невеликих квартир в енергоефективних будинках. Як каже нардеп Олена Бабак, в Європі перед тим, як взяти в оренду квартиру, перевіряють результати енергоаудиту, який покаже, скільки доведеться платити за опалення та інші комунальні послуги. В українських же реаліях ріелтори радять ознайомитися з платіжками за минулий місяць перед тим, як укладати договір оренди.

За даними аналітиків OLX, майже кожна друга орендована квартира – однокімнатна. При цьому тільки 13,8% українців знімають трикімнатні квартири.

Ще один результат зростання тарифів – українці, які раніше не поспішали здавати порожню квартиру, зараз змушені шукати орендарів. Якщо у великих містах на оренді можна заробляти, в маленьких власники готові пустити мешканців безкоштовно, якщо вони вчасно платитимуть за комунальними рахунками.

f

“Якщо раніше власники кількох квартир могли з якої-небудь причини тримати вільну квартиру, зараз це стає справжньою розкішшю”, – розповідає Максим Бабуряк.

Як змінюються ціни

За рік ціни на оренду квартир в столиці зросли приблизно на 20%. “Якщо брати 2016 й рік, відбулося зростання приблизно на 20%. Але точної статистики немає. Це не фондовий ринок, не всі вносять дані до реєстрів. Потрібно розуміти, що на ринок впливає багато факторів. Припустимо, активніше стала економіка. Вже буде зовсім інший попит, або навпаки”, – розповідає Артур Пилипчук.

За тисячу гривень можна орендувати квартиру в Донецькій або Луганській областях. Від 1500 до 2000 тисяч – в Сумах і Тернополі. Найдорожча оренда в Києві (майже 6000 гривень), Одесі (5257 гривень) і у Львові (більше 4000 гривень). Якщо в січні минулого року однокімнатну квартиру в столиці можна було зняти в середньому за 5 453 гривень, то в грудні вартість оренди збільшилася на 9% – до 5 985 гривень. Приблизно так само – на 8% – подорожчали “двушки” – з 7 908 до 8 гривень грн.

Найбільш стабільна ситуація в Харкові. Тут ціни, за даними OLX, виросли незначно – в середньому, на 2-3%. За оренду “однушки” в січні просили близько 4310 гривень, в грудні – близько 4362 гривень (на 1,2% більше).

“Подорожчання житла – природний наслідок цілого ряду факторів. За даними Держстату, якщо в січні 2016 року індекс споживчих цін в порівнянні з 2015 роком становив 108,9%, то в грудні він виріс до 121,2%. Це вплинуло і на зростання середньої заробітної плати. в цілому, по Україні за 2016 рік вона збільшилася майже в 1,5 рази – з 4362 до 6475 грн. Збільшення вартості базових товарів призводить до того, що люди підвищують і вартість послуг (в тому числі оренди), щоб залишатися в плюсі”, – відзначають аналітики.

Артур Пилипчук упевнений, причин для різкого зростання вартості нерухомості в цьому році немає. “На даний момент, в 2017-му, я не бачу причин для зростання вартості оренди. Якщо не буде зовнішніх факторів. Звичайно, є впливи політичної ситуації, військових дій. Але це ті глобальні чинники, які можуть на все вплинути. Але я все -таки думаю, що найближчі півроку буде все стабільно”, – упевнений Артур Пилипчук.

У той же час ріелтор Максим Бабуряк зазначає: в середньому за рік квартири можуть подорожчати на 15-20%. Це, за словами експерта, залежить від економічної ситуації в країні. “На ринок багато факторів впливає. Ростуть зарплати, стає більше робочих місць, люди активніше шукають квартири – в результаті ціни на нерухомість ростуть”, – говорить експерт.

Як правильно зняти квартиру

Більше 80% оголошень про оренду квартир, відзначають експерти, розміщують посередники. У кожному місті діє своя “такса” на брокерські послуги. Наприклад, в Києві допомога ріелтора обійдеться в 50% від місячної оренди квартири, у Львові брокери беруть 100%. “У Києві прийнято відразу платити за перші і останній місяць проживання в квартирі. Тому і наші послуги коштують 50% від першого місяця. На ринках нерухомості в інших містах, якщо платити потрібно тільки за перший місяць проживання, вартість послуг ріелтора може бути і 100%”, – розповідає Максим Бабуряк.

Ріелтор зобов’язаний разом з власником показати квартиру, а після оформити договір оренди. Крім цього, в обов’язки брокера входить перевірка документів, що підтверджують право власності на нерухомість. Щоб не попастися на вудку недобросовісних ріелторів Максим Бабуряк радить:

– Не платити ріелтору до моменту укладення договору оренди. Якщо агентство вимагає заплатити певну суму коштів ще до моменту укладення договору оренди, впевнений ріелтор, швидше за все такі “брокери” надають інформаційні послуги.

– Перевіряти документи на право власності. Власник квартири повинен показати документи, що підтверджують право власності на житло та свій паспорт. Крім того, як радить експерт, в документах на право власності необхідно перевірити, хто ще є власником житла.

– Обов’язково укласти договір оренди. У договорі, як пояснює ріелтор Юрій Стажнюк, повинні бути вказані правильні паспортні дані власника квартири, адреса самої квартири і дані квартиранта.
 
– Шукати перевіреного ріелтора. Брокери, розповідає Максим Бабуряк, дорожать своїм ім’ям і найчастіше працюють з певною базою клієнтів.

http://ukr.segodnya.ua