Магній — мінерал для судин і серця

21 Березня 2017 14:33

Вчені все частіше схиляються до думки, що зростання числа захворювань серцево-судинної системи пов’язане з дефіцитом магнію в раціоні сучасних людей.

Магній бере участь у багатьох біохімічних реакціях в організмі. Він потрібен для повноцінного вироблення енергії, засвоєння глюкози, синтезу білків, передачі нервового сигналу, побудові кісткової тканини. Магній знижує збудливість нервової системи, володіє протизапальним і протиалергічним фактором, що допомагає захищати організм від інфекцій, відіграє роль у процесах згортання крові, регуляції роботи внутрішніх органів. Без магнію не засвоюються кальцій і вітаміни групи В, а солі кальцію будуть відкладатися на стінках судин.

Магній відповідає за стабільну роботу серцевого м’яза і кровоносної системи. Проте в раціоні сучасної людини недостатньо продуктів, що містять магній, через що розвивається його нестача в організмі, дають про себе знати наслідки дефіциту. Спосіб життя також провокує нестача магнію (хронічний стрес, гіподинамія, зловживання алкоголем, важка фізична і розумова праця, перебування в умовах високих температур).

Доведено, що дефіцит магнію пов’язаний з розвитком цілого ряду захворювань:

  • серцево-судинної системи (гіпертонія, аритмія, ішемічна хвороба серця);
  • ендокринної системи (цукровий діабет);
  • нервової системи (мігрень, розлади пам’яті, депресії, судомний синдром);
  • патологій вагітності (невиношування, спазми маткової мускулатури, токсикози на пізніх термінах і ін);
  • захворювання кісток (остеопороз).
Як розпізнати дефіцит магнію

Ранні ознаки дефіциту магнію:

  • підвищена стомлюваність, відчуття напруження, дратівливість,
  • посмикування повік;
  • запаморочення;
  • безсоння, нічні судоми, оніміння;
  • відчуття «перебоїв» у роботі серця, тахікардія;
  • відчуття нестачі повітря, поява «грудки» в горлі.

Дефіцит магнію сприяє появі стресу, який додатково поглиблює нестачу магнію.

Магній впливає на серцево-судинну систему

Цей мінерал називають найважливішим для серця. Магній контролює нормальне функціонування клітин серця і серцевий цикл; надає гіпотензивний ефект, перешкоджає втраті калію, розвитку атеросклерозу, виявляє антиаритмічну дію.

Відомо, що магній бере участь у регуляції кількості холестерину. Він активізує вітамін В6, що міститься у ферменті, під дією якого утворюється лецитин. У свою чергу, лецитин регулює кількість холестерину. За рахунок здатності викликати розслаблення м’язів, магній нормалізує кров’яний тиск.

Наукові дослідження довели, що невелика нестача магнію провокує хвороби серця, а значний дефіцит веде до інфарктів.

Як заповнити дефіцит магнію

Добова потреба в магнії у дорослої людини становить 300-350 мг, при деяких захворюваннях і станах вона може бути збільшена.

Головним джерелом магнію є продукти харчування.

Цим мікроелементом багаті бобові, горіхи, хліб з борошна грубого помелу, ячна і перлова крупи, рис, овочі (особливо темно-зеленого кольору), банани, морська капуста, чорнослив, курага. Негативно позначаються на засвоєнні магнію алкоголь і кофеїн.

Додатковий прийом магнію у вигляді препаратів необхідний при неможливості правильно харчуватися, при стресах, під час вагітності та при інтенсивних заняттях спортом. Вагітним необхідно отримувати 400-500 мг магнію на добу, оскільки в цьому періоді відбувається його посилене виділення з організму. Потреба в магнії також зростає у годуючих жінок.

В більшій кількості магнію потребують люди молодого віку, а також ті, хто бореться із зайвою вагою за допомогою низькокалорійних і незбалансованих дієт. Потрібно збільшувати добову норму магнію при сильному потовиділенні і значні втрати води (заняття спортом, спека, блювання, діарея), при надмірному вживанні алкоголю. Додатковий магній знадобиться людям із захворюванням серця, хворобах шлунково-кишкового тракту, діабеті.

Лікувальна доза для дорослих становить 28-400 мг в день, для дітей – 10-30 мг в день. Лікування рекомендується проводити близько 1 місяця, при необхідності можна провести 2-3 курси на рік.

Однак надлишок магнію також негативно позначається на стані здоров’я, як і його дефіцит. Верхня допустима межа для дорослих становить 660-770 мг/добу, для дітей і підлітків – 145-760 мг/добу в залежності від статі і віку. Надлишок магнію дає про себе знати м’язовою слабкістю, загальмованістю, апатією, уповільненням частоти серцевих скорочень, зниженням артеріального тиску. Пригнічення серцево-судинної діяльності загрожує порушенням серцевої провідності та загрожує зупинкою серця, ось чому не рекомендується приймати препарати магнію без консультації з лікарем.

Джерело: Likar.info